Перший заступник та заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій та Оксана Сироїд взяли участь у круглому столі «Парламентський контроль над сектором безпеки і оборони». Захід відбувався в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Україні: підтримка Верховної Ради», за ініціативи та підтримки Парламентського центру (Канада), ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив», а також у співпраці із народним депутатом Іванною Климпуш-Цинцадзе, головою постійної парламентської делегації у ПА НАТО. Мета круглого столу — обмін досвідом між канадськими експертами у сфері безпеки та оборони з народними депутатами, співробітниками міністерств, експертами.

 

Під час вітального слова Андрій Парубій зауважив, що незабаром мине друга річниця від початку агресії Росії проти України. У країні, зауважив він, було зруйновано армію, безпекові та розвідувальні органи, які до того ж були насичені агентурою ФСБ.


«У таких умовах Україна ввійшла у війну. Ми повинні були дати опір. Парламент на тому етапі відіграв визначальну і ключову роль. Ухвалений закон про Національну гвардію дав змогу залучити добровольців до Збройних Сил, які й стали ідеологічною основою нашого фронту і, переконаний, нашої перемоги. Парламент мав величезну кількість викликів, на які необхідно було відповісти — величезне реформування всього сектору безпеки. Бо гібридна війна, яку використовував противник, передбачала іншу, нову методику дій», — сказав він.


«Парламент, Президент та уряд зайняли тоді єдину позицію. Було започатковано надзвичайно глибокі зміни з реформування української армії, Національної гвардії, Служби безпеки та всього сектору безпеки. За два роки ми змогли зробити фундаментальні зміни у нашому законодавстві», — зауважив політик. Водночас він наголосив: цього, напевно, ніколи не відбулося б, якби ми не мали підтримки всього цивілізованого світу. Особливо А. Парубій відзначив Канаду, яка надала Україні неоціненну допомогу в найважчі дні та місяці.


Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради зауважив: «Виклики, які сьогодні стоять перед Україною, стосуються не лише її, а й всього цивілізованого світу. Путін зруйнував усю систему безпеки, на якій будувалась повоєнна Європа і весь цивілізований світ. Він кинув виклик усім. Просто на сьогодні наша країна є полем битви, як це було і тисячі років тому в боротьбі проти орди. І для нас дуже важливо відчувати, що ми не самі. Що весь цивілізований світ поряд із нами».


У свою чергу, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд торкнулася викликів, які й досі стоять перед країною. На більшість із них, зауважила вона, ми зможемо отримати відповіді впродовж семінару.


Окремо політик торкнулася питання забезпечення військових, яке подекуди є незадовільним, попри те, що на це виділяється достатньо коштів. І похід військових на Миколаїв є тому яскравим прикладом, зауважила вона.


У цьому контексті О. Сироїд наголосила, що парламентарії не можуть докликатися на зустріч з обранцями начальника Генштабу. «Тож можемо говорити про дуалізм виконавчої влади», — сказала вона, додавши, що парламент може контролювати лише частину урядовців. Решта, що перебувають під відповідальністю глави держави, залишаються для депутатів недоступними. Це, за її словами, і зробило законодавчий орган не спроможним ефективно контролювати сектор безпеки та оборони. Хоча дедалі більше обранців починають розуміти: парламентський контроль у секторі безпеки та оборони — це сила і запорука розвитку Збройних Сил.

Тому такі зустрічі мають особливу цінність.


За словами ж посла Канади в Україні Романа Ващука, кожна країна має свої традиції парламентських зв’язків із сектором безпеки. Вони розвиваються або еволюційно, або революційно. Кожна країна мусить звертати увагу на свої обставини.


Крім того, посол висловив сподівання, що українське та канадське експертне середовище зможуть обговорити ці питання з максимальною користю для розв’язання питання: якими мають бути відносини між сектором безпеки та парламентом.


***


Водночас, відповідаючи на запитання журналістів про можливість відставки уряду, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що у парламенті немає для цього достатньої кількості голосів.


За його словами, ситуація напередодні 16 лютого (цього дня у парламенті має відбутися звіт уряду) емоційно підвищується. «Але я не бачу підстав для ухвалення такого рішення», — додав він.


На думку Першого заступника глави парламенту, предметом дискусії мають стати не кадрові питання, а план дій уряду та законодавчого органу.


Політик відкинув також заяви про глибоку політичну кризу. Він вважає, що нинішній склад парламенту працює ефективно. «Мені смішно чути про те, яка у нас глибока політична криза», — сказав він та пригадав протистояння, які мали місце у парламенті під час президентства Ющенка та під час Майдану. «Нині парламент, як інститут, працює ефективно та ухвалює важливі рішення. За цей рік ми прийняли одне з найкращих антикорупційних законодавств у Європі. Ми змогли провести реформу прокуратури, поліції. Нічого цього б не було без парламенту. На мою думку, законодавчий орган нині працює повноцінно, і я не бачу підстав говорити про глибоку парламентську кризу», — констатував А. Парубій.

 

ЦИТАТА

 

Посол Канади в Україні Роман Ващук:

 
«Кожна країна мусить звертати увагу на свої обставини. Українські обставини нині є такими, що вимагають максимальної консолідації сектору безпеки із суспільством. І парламент надзвичайно важливий посередник між виборцями, Збройними Силами, урядом».

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, посол Канади в Україні Роман Ващук (зліва направо).

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.