Відкриваючи вчора міжнародну конференцію із парламентської етики, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зауважив, що наша країна підійшла досить близько до внутрішньої реформи законодавчого органу. Мовляв, у цьому контексті питання депутатської етики набирає особливої ваги. Глава парламенту нагадав про спільний план, який ми напрацьовуємо з Європейським парламентом, а саме з окремою місією, яка визначає перелік потреб трансформації українського законодавчого органу і реформ.

«Хочу підкреслити, що політична культура є основою будь-якого політичного процесу, — сказав Володимир Гройсман. — Тут українським парламентаріям є про що говорити і над чим достатньо самокритично працювати. Щоб всі усвідомлювали — політична культура, поведінка народних депутатів та кодекс етики мають надзвичайну вагу для суспільства і країни». Голова Верховної Ради висловив переконання, що учасники конференції знайдуть рішення, які дозволять сформувати конкретні принципи. Бажаючи учасникам зібрання плідної дискусії, він поінформував, що із 29 лютого по 2 березня цього року в Брюсселі відбудеться зустріч наших народних депутатів із представниками Європарламенту. Саме в рамках цього заходу очікується представлення фінального звіту для покращення роботи наших законотворців. Оприлюднять також і план подальших змін. Володимир Гройсман висловив припущення, що в цьому звіті, зокрема, міститимуться рекомендації, сформовані учасниками вчорашньої конференції. «Там буде багато наших з вами спільних рішень, які треба буде втілювати в життя», — сказав він.

Сподівання на цікаву дискусію висловив і заступник директора Офісу демократії та врядування, представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) Джефрі Меєрс. Він назвав тему, винесену для обговорення, «одну із найгостріших за останні два роки. «Це важливе питання стоїть на порядку денному українських реформ, — сказав він. — Увечері матимемо вже повні рекомендації, які допоможуть нам рухатися вперед».

Директор програми РАДА Ігор Когут відзвітував про те, що перше засідання, присвячене проблемам депутатської етики в стінах українського парламенту, вже відбулося. «В основі багатьох подібних кодексів, які діють у Європі, стоять сім принципів публічного життя, які розроблялися в середині минулого століття як засадничі для влади у Великій Британії», — зауважив фахівець. За його словами, це, передусім, самовідданість — коли публічні особи діють винятково в межах суспільних інтересів. Доброчесність — не беруть на себе зобов’язань щодо осіб чи організацій, які можуть прагнути впливати на виконання ними посадових обов’язків. А ще — об’єктивність, підзвітність, відкритість, чесність, лідерство. Формуючи кодекс в українських реаліях, особливу увагу звертатимуть на регулювання конфліктів інтересів, декларування активів та доходів, прозорість витрат та утримання народних депутатів, а також на правила їх поведінки під час здійснення обов’язків та повноважень і регулювання лобістської діяльності.

Підсумовуючи сказане, Володимир Гройсман пригадав, що одним із перших фундаментальних документів, які підписав свого часу на посаді Вінницького міського голови, став кодекс поведінки службовця місцевого самоврядування. Тоді документ викликав резонанс і активну увагу преси. «Нині вінницька міська рада має дуже високий рівень довіри, — звернув увагу глава парламенту. — Усі решта досягнення починалися саме з цього кодексу». Відповідний кодекс для законотворців допоможе перетворити український парламент на європейську демократичну інституцію, переконаний він: «Інакше бути не може».

 

 

Народні депутати (зліва направо) Ірина Суслова, Дмитро Лубінець, Ірина Фріз.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.