Ранкове засідання 19 лютого

У четвер був надважливий день — ми виконали всі зобов’язання, пов’язані із запровадженням безвізового режиму. Але криза, яку ми маємо, не вирішена. Цими словами Голова Верховної Ради Володимир Гройсман розпочав ранкове пленарне засідання. «Тому маємо негайно продовжити політичні консультації зі всіма політичними партіями, фракції яких представлені у парламенті, які входили до коаліції, для того, щоб знайти вихід із ситуації, що склалася. Думаю, це абсолютно зрозуміло для всіх. Тому у нас є час для проведення консультацій і для того, щоб запропонувати суспільству чіткий, зрозумілий антикризовий план. Нам потрібен дуже чіткий план виходу з ситуації, в якій опинилась наша країна», — сказав він.

Водночас Голова Верховної Ради оголосив про припинення участі фракції «Об’єднання «Самопоміч» у коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна». «Шкода, але, думаю, ми продовжимо політичні консультації, і знайдемо правильний вихід із ситуації», — додав Володимир Гройсман.

Верховна Рада хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Героїв Майдану.

Година запитань до уряду, яка відбувається у парламенті щоп’ятниці, стосувалася, зокрема, юридичних та освітянських питань. Так, міністр юстиції Павло Петренко розповів про новації, які відбулися у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості з січня цього року.

Міністр нагадав, що торік група з 30 народних депутатів спільно з Мін’юстом та під керівництвом Голови Верховної Ради створили робочу групу, яка розробила пакет нових законів з реєстрації бізнесу та нерухомості. Після ліквідації Державної реєстраційної служби, яка була символом корупції та ухвалення цих законопроектів, повноваження щодо реєстрації бізнесу та нерухомості було передано місцевим органам влади. Разом з повноваженнями передали і кошти — понад мільярд гривень. «Раніше ці кошти йшли до бюджету Мін’юсту, а нині — до кошторисів маленьких міст, сіл, селищ, які надають відповідні послуги своїм громадянам», — зауважив П. Петренко. Такі ж повноваження отримали й нотаріуси. «З перших днів набуття чинності законів сім тисяч нотаріусів почали активно виконувати реєстраційні сервіси. Вони не фінансуються з бюджету, бо є самоокупними суб’єктами. Нотаріуси приносять у бюджет 40% всіх надходжень, які отримуються від надання сервісів українським громадянам. За два місяці вони вже виконали понад 100 тис. реєстраційних дій. А те, що стосовно їх не було жодної скарги, свідчить про професійний рівень українських нотаріусів», -зауважив міністр.

Водночас урядовець зауважив, що місцеві органи влади неохоче переймають на себе відповідні повноваження. За його словами, лише 15 місцевих територіальних громад прийняли на себе цю функцію. Тож звернувся до міських голів, керівників адміністрацій активніше долучатися до роботи, а народних депутатів-мажоритарників агітувати представників місцевої влади.

П. Петренко повідомив також, що Мін’юст прийняв рішення забезпечити безоплатне навчання співробітників місцевих органів влади щодо користування реєстрами. Так само безплатно відбуватиметься й підключення до реєстрів усіх представників органів місцевої влади, які надаватимуть такі послуги.

Перший заступник міністра освіти та науки Інна Совсун, відповідаючи на запитання народних депутатів, розповіла про якість та вартість підручників. За її словами, ця проблема комплексна та багаторічна. «Ми визнаємо цю проблему, але для її вирішення потрібна системна та тривала робота», — зауважила вона. Для того, щоб уникнути негараздів з підручниками у 2016 році і покращити їх якість, було затверджено нове положення про конкурс підручників. Відповідно до нього змінено процедуру конкурсного відбору. На конкурс можна буде подаватися не лише видавництвам, а й авторам, бо дозволено подавати рукописи підручників. Це дозволить розширити перелік авторів, які беруть участь у їх написанні.

Крім того, розроблено нові вимоги до експертів, які перевірятимуть підручники. «Була проблема невідповідального ставлення до їх оцінки», — сказала І. Совсун. Водночас суттєво розширено права вчителів та шкіл з вибору підручників. Безпосередньо освітяни визначатимуть, які книжки є кращими для роботи з учнями.

Заступник міністра повідомила також, що конкурсний відбір розпочався восьмого лютого. «Очікується, що конкурс буде завершено в травні й одразу після того буде оголошено тендер на закупівлю підручників. На сам тендер необхідно два-три місяці — це означає, що на вересень підручники для 8 класу будуть доставлені до школи. Заступник міністра повідомила також, що закон про безплатні підручники підписаний Президентом, тож можна говорити про оголошення тендера у травні-червні для того, щоб забезпечити вчасну доставку підручників.

Наступне питання стосувалося фінансування професійно-технічної освіти. За словами І. Совсун, станом на лютий повністю профінансовано заклади професійно-технічної освіти в десяти областях.

Урядовиця повідомила також, що четвертого лютого Кабмін ухвалив постанову, якою спрямовується 500 млн. грн. зі стабілізаційної дотації до місцевих бюджетів для того, щоб перекрити нестачу в забезпеченні професійно-технічної освіти. Це рішення підтримав і профільний парламентський комітет.

Водночас Голова Верховної Ради повідомив, що Міністерство фінансів підготувало вето на цей закон. «Ми вважаємо, що це питання потребує врегулювання. Закон було ухвалено внаслідок консультацій, комітет провів величезну роботу з профспілками, представниками ПТУ, знайшли вихід -виклали це в законі. Тому без консультацій пропонувати вето — не правильно», — наголосив В. Гройсман.

У відповідь міністр фінансів Наталія Яресько зауважила: «Дійсно, міністерство наполягає і запропонувало застосувати право вето на цей закон. Але не без причини і з варіантом вирішення проблеми». За її словами, у законі пропонується кошти забрати з освітньої субвенції, що призведе до зменшення видатків на фінансування шкіл. «Тобто вирішується одна проблема, але створюється інша. Замість цього законопроекту уряд пропонує постанову, яка вже розглянута профільним комітетом щодо 500 млн. грн., які ми справді бачимо звідки брати і не створити інших додаткових проблем», — сказала Н. Яресько.

Однак, за словами глави парламенту, стабілізаційна дотація якраз і передбачається для того, щоб стабілізувати проблеми, які не вирішені. «Тому розподіляти її тим чи іншим чином — це не є проблема. Ще раз наголошую: такі рішення потрібно ухвалювати шляхом консультацій з парламентом», — констатував Голова Верховної Ради.

Сергій Соболєв («Батьківщина») порушив питання якості бронежилетів. За його словами, у бронежилетах, виготовлених на одному з підприємств, відбувається підміна пластин. «Виявлені декілька десятків відстріляних пластин, які пробиваються звичайною кулею», — сказав він та продемонстрував зразок бронежилета з простріленою пластиною. Депутат попросив негайно розібратися з цим. «Ті, хто дозволяє собі поставляти такі бронежилети, повинні сьогодні бути відстріляні разом з цими пластинами», — емоційно заявив парламентарій.

Це звернення С. Соболєва Голова Верховної Ради попросив вважати офіційним запитом до військового прокурора. Крім того, В. Гройсман повідомив, що звернеться з листом до військового прокурора з вимогою негайно розпочати розслідування і у найкоротші строки поінформувати Верховну Раду про результати розгляду цього питання.

Після оголошення депутатських запитів та «Різного» Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій відкинув усі інсинуації стосовно припинення існування коаліції. «Створення й припинення існування коаліції — це не лише політичні позиції, а й юридичний формат. Станом на сьогодні під Коаліційною угодою є понад 226 підписів. Сьогодні юридично коаліція існує і продовжує діяти. Четвер продемонстрував, що коаліція здатна працювати, у залі є достатня кількість відповідальних депутатів для прийняття надважливих для держави рішень. Тому у керівництва парламенту немає підстав оголошувати про розвал коаліції. Тож до цього часу не може йтися про жодний тридцятиденний термін відліку часу. Коаліція існує, парламент працює, наша відповідальність висока. Упевнений, ми ще здобудемо багато важливих перемог і успіхів», —констатував А. Парубій.

Наступне пленарне засідання відбудеться 15 березня.

Цитата

Міністр юстиції Павло Петренко: «У рамках філософії з децентралізації місцеві громади отримують повноваження від органів державної влади. Мін’юст перший орган, який віддав такі повноваження разом з грошима. Тож нині дуже важливий іспит для представників місцевого самоврядування, наскільки вони готові до якісного надання послуг, аби забезпечити комфорт для кожного мешканця міста, села, селища».

 

 

Леонід Козаченко, Григорій Заболотний, Вадим Івченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.