Я — учасник АТО, на передовій дістав поранення, а згодом оформив інвалідність, що підтверджується посвідченням інваліда війни. Чув про право на безплатний капітальний ремонт житла. Як отримати пільгу, куди звертатися?

Михайло Шевчук.

Вінницька область.

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інвалідам війни та сім’ям загиблих учасників АТО передбачено пільгу на позачерговий безплатний капітальний ремонт власних жилих будинків і квартир. Право реалізується за місцем постійного проживання і реєстрації заявника та лише щодо житла, яке перебуває в приватній власності пільговика.

У будинках чи квартирах може проводитись ремонт/заміна:

1. Зношених елементів будинку: конструкцій даху; віконних рам, дверних коробок і полотен; підлоги.

2. Кухонних плит, печей і димоходів до них; заміна печей на котли для обігріву житлових приміщень.

3. Пошкодженого технічного обладнання, що використовується у системах водогону, каналізації, гарячого водопостачання, центрального (місцевого) опалення та інших внутрішньобудинкових (внутрішньоквартирних) мережах.

4. Сантехнічних приладів (ванн, умивальників, мийок).

5. Електромережі із заміною арматури (вимикачів, розеток тощо), не придатної до експлуатації.

6. Штукатурки, стін, стелі, перегородок тощо.

Закон не встановлює ліміт грошових коштів, які можуть витрачатися державою на ремонт, однак обмежує обсяг загальної площі в 21 кв. метр, на якому проведення робіт буде безплатним. Ремонтні роботи понад встановлені норми пільговик оплатить із власної кишені.

Отже, для реалізації свого права особі слід звернутися із заявою (зразок на сайті — www. golos. com. ua, поруч із цією консультацією) до органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцем проживання. До заяви слід додати копію «Посвідчення інваліда війни», копію паспорта, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, копію довідки про склад сім’ї.

Зверніть увагу: безплатний капітальний ремонт може проводитися не частіше, ніж один раз на 10 років. Тож якщо особа, яка має право на пільгу, проживає в будинку або квартирі, в яких планується ремонт, менш як 10 років, то для підтвердження факту невикористання пільги протягом останніх 10 років він додатково подає відповідну довідку з попереднього місця проживання.

На підставі письмового звернення формується комісія, яка проводить обстеження будинку чи квартири та визначає обсяг робіт, який виконуватиметься в кожному індивідуальному випадку. Результатами проведеного огляду є дефектний акт, кошторисний розрахунок і визначена вартість капітального ремонту. Ці документи підлягають затвердженню органом виконавчої влади або місцевого самоврядування. Щоб прийняти відповідне рішення у посадовців не так і багато часу — лише місяць з дня подання пільговиком заяви.

Головним аргументом, що може завадити проведенню безплатного ремонту, є відсутність грошей. Фінансування проведення капітального ремонту здійснюється місцевим бюджетом, а тому, якщо витрати на проведення ремонту будуть закладені в кошторисі, розпорядник коштів укладе договір із організацією, яка і проведе ремонт вашого будинку чи квартири.