Останній у містах Чернігівщини пам’ятник Леніну залишився тільки у Новгороді-Сіверському. Понад те, міський голова Олег Бондаренко відмовлявся підписувати розпорядження про його демонтаж. Тож на зустріч із депутатами міськради приїхали радники голови ОДА та представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. Депутати зібралися майже всі — 22 з 25. Але це депутати нового скликання, а питання щодо долі декомунізованого пам’ятника мала вирішити рада попереднього скликання. Не вирішила. І навіть не розглядала. Згідно з законом про декомунізацію новообраний міський голова мав три місяці для свого розпорядження, але і він цим шансом не скористався.

Сергій Бутко наголосив, що пам’ятник безумовно доведеться знімати, тож краще це зробити самим.
Зрештою, противниками демонтажу виявилися тільки два депутати, решта ухвалили скликати сесію і прийняти довгоочікуване рішення. З цим погодився і міський голова.
Ленін у Новгороді-Сіверському, як і в сусідній Семенівці, височіє не випадково. Адже тут, у північному кутку Чернігівщини, засилля російського інформаційного простору. Скажімо, вздовж кордону з російського боку стоять 27 передавачів сигналів, а з українського — три. Відповідно, ні вітчизняного телебачення, ні радіо тут не можна бачити і чути в якісному режимі. Депутати на зустрічі в міській раді наголошували: не люди винні, що немає українського інформаційного простору, а влада.

Чернігівська область.

Фото надано автором.