На Полтавщині ярими культурами засіяли першу тисячу гектарів. У всіх районах області тривають весняні роботи у полі. Водночас аграрії визначаються стосовно пересіву озимих. За даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, з 269,1 тис. га засіяних восени вони зійшли на 74 відсотках площ. Це значно більше, ніж прогнозувалося раніше. Однак минулорічна посуха не могла не позначитися на якості сходів — лише половина перебувають у хорошому та задовільному стані. Решта «увійшли» у весну слабкими та зрідженими. Для них воістину «вбивчими» можуть стати навіть не так березнево-квітневі морози, як різке потепління...
Тож за нинішніх затрат далеко не всі хлібороби ризикуватимуть одержати «символічний» урожай на таких площах. І якщо, за попередніми підрахунками фахівців, сільгоспвиробники краю готувалися пересіяти 90 тис. га озимини, то тепер з огляду на реальний стан посівів цей клин може помітно збільшитися. Неважко здогадатися, що селяни прагнутимуть компенсувати втрачене насамперед рентабельними пізніми культурами.
Для забезпечення цьогорічного комплексу весняно-польових робіт аграріям краю потрібно 6,1 мільярда гривень. Ця сума на 700 млн. грн. перевищує минулорічну. За умов, коли останні зміни у податковому законодавстві (зокрема, істотне «урізання» спецрежиму акумулювання ПДВ), одразу «вимили» з агробізнесу регіону від 2,5 до 2,7 мільярда гривень, знаходити ці додаткові кошти сільгоспвиробникам регіону сьогодні непросто. Їхня потреба в банківських і комерційних кредитах на посівну становить 601,8 млн. грн. Водночас укладено кредитних угод на 163,7 млн. грн.
При цьому на початку весни забезпеченість аграріїв Полтавщини пально-мастильними матеріалами не перевищувала 70 відсотків, а мінеральних добрив вони закупили на 50 відсотків менше, ніж торік. Отже, частині з них доведеться вишукувати ресурси й купувати все необхідне, як то кажуть, на марші та сіяти буквально з коліс.

Полтавська область.