Амбіційні плани Одеської облдержадміністрації відремонтувати, а не залатати, як раніше, дороги регіону, безперечно, гаряче підтримує місцеве населення.

Однак проблемних трас накопичилося набагато більше, ніж коштів, виділених для розв’язання цієї проблеми. Тому, поки в одному районі області радіють гуркоту будівельної техніки (днями в Білгород-Дністровському районі розпочався ремонт стратегічної траси Одеса—Рені), в іншому — Кілійському — населення збирається на акцію протесту, вимагаючи врятувати «дорогу життя» місцевого значення. Щоб людей почуло керівництво області й голова ОДА, акцію протесту «Нам потрібні дороги!» провели біля стін адміністрації.

Доведені до розпачу жахливим станом доріг у районі й повною бездіяльністю обласної влади мешканці Кілійського району, а також представники громадської організації «Автомайдан Одеса» на знак серйозності своїх намірів розклали біля входу до адмінбудівлі покришки. На мітингу народ згадував про те, що Міхеїл Саакашвілі ще торік, під час поїздки до Вилкового, пообіцяв мешканцям району ремонт доріг. Але, як розповів голова Кілійської райради Павло Бойченко, обласна ОДА не забезпечила 2015-го у районі ремонт навіть 1 кв. метра доріг.

Також очільник Кілійського району повідомив, що зараз на ремонт доріг є 2 млн. грн., виділених на минулій сесії райради. На наступній виділять ще півтора мільйона. Однак цих коштів недостатньо, і без допомоги центру не обійтися. Оскільки центр ігнорує потреби району, було вирішено поїхати до Одеси. Після шестигодинної подорожі дорогами області протестувальники колоною прибули до обласного центру.

У пріоритеті кілійців — траса Кілія—Спаське, яка з’єднує райцентр із трасою М-15 (Одеса—Рені, яку почали ремонтувати) і фактично є «дорогого життя» для місцевого населення, оскільки з’єднує район з усією території України.

Очільник Одеської області Міхеїл Саакашвілі зустрівся з протестувальниками й пообіцяв вирішити питання з фінансуванням ремонту дороги Кілія—Спаське. Для цього необхідно 42 млн. грн. З конкретними рішеннями він пообіцяв приїхати в Кілію. Мешканці Кілійського району поверталися додому в піднесеному настрої, сповні надій і з вірою в те, що ці надії не марні.

Одеська область.

 


На знімку: мітинг біля стін Одеської ОДА.


Фото Тетяни ГАВРИЛЕНКО.