Вечірнє засідання 17 березня

 


«Я не отримав відповіді від Генерального прокурора про готовність взяти участь у засіданні, де будемо розглядати сьогодні питання про його відставку. Тому я зараз анонсую, що 29 числа на ранковому пленарному засіданні ми розглянемо питання надання згоди на звільнення Генерального прокурора України. Прошу всіх народних депутатів бути присутніми у залі. Прошу Генерального прокурора теж бути присутнім у залі Верховної Ради України», — сказав Голова Верховної Ради Володимир Гройсман на завершення вечірнього сесійного засідання.


А на початку було ухвалено постанову про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради за наслідками «Українського тижня» в Європейському парламенті —це тільки початок масштабної реформи, яку ми маємо зробити за прикладом кращих європейських практик і Європейського парламенту. «Сьогодні я хочу подякувати європейським партнерам за те, що вони зробили цю місію спільно і допомагають нам у формуванні завдань. Насправді, ми можемо обирати 150 разів будь-який парламент, але якщо ми з вами не змінимо систему українського парламенту за прикладом Європейського парламенту, то цей бардак буде продовжуватись вічно. Тому дуже важливо, щоб ми не тільки взяли і зробили ці рекомендації, але щоб ми їх втілили в життя і змогли перезавантажити саму систему. Тож працюватимемо публічно, відкрито, більш якісно і формуватимемо якісне законодавство нашої прекрасної держави», — сказав після ухвалення цієї постанови Голова Верховної Ради Володимир Гройсман та закликав колег взяти безпосередню участь у напрацюванні тих рішень, які будуть основою зміни системи. «Ми багато сьогодні накопичили досвіду нашої спільної роботи, в тому числі й негативного. Треба систему змінювати, я в цьому глибоко переконаний, і тому виступив з ініціативою саме цієї спеціальної Місії», — наголосив глава парламенту.


Доповідач, перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник повідомив, що проект щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради внесений керівництвом парламенту, головами всіх депутатських фракцій та депутатських груп, що свідчить про єдність українських парламентаріїв у цьому питанні.


Верховна Рада ухвалила постанову про проведення 30 червня цього року парламентських слухань на тему «Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи та способи».


За словами секретаря Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, місцевого самоврядування та регіональної політики Олексія Гончаренка, нині виповнюється два роки з часу анексії Криму, тож було б правильно, щоб Верховна Рада нарешті провела перші такі слухання. «Думаю, що нікого не треба переконувати у важливості цього питання, це просто надважливе питання, де ми маємо продемонструвати, що Верховна Рада пам’ятає, що Крим був, є і буде українським, і працювати над тим, щоб наблизити той день, коли український прапор знову майорітиме над Кримом», — сказав він.


В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону України «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту постраждалих осіб). Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко повідомив, що цей закон уже в цьому році дасть змогу запустити три програми, які стосуються підтримки неповнолітніх дітей у сім’ях, де ліквідатор помер, вдів, які самостійно виховують дітей, та ще одне положення передбачає скасування оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів-чорнобильців. «Решта позицій, які стосуються путівок на санаторно-курортне лікування та інших пільг, зокрема стосовно дітей, ми переносимо на наступний рік. І сподіваємося, що з 1 січня 2017 року ці соціальні програми так само будуть підтримані», — сказав голова комітету.


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо забезпечення права на здобуття освіти). «Йдеться про те, яким чином забезпечити кращий доступ до вищої освіти для дітей з окупованих територій», — повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілія Гриневич.


Продовжуючи виконання Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», Верховна Рада ухвалила постанову про перейменування 152 населених пунктів у 18 областях України. Зокрема, місто Орджонікідзе Дніпропетровської області відтепер стало Покровом.


А от над законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили особливо важкі злочини), котрий передбачає можливість заочного засудження таких осіб, навіть якщо їх не оголошено Інтерполом у міжнародний розшук, парламентарії ще працюватимуть.


Наприкінці засідання глава парламенту повідомив про створення нового міжфракційного об’єднання «Україна — космічна держава», яке очолив народний депутат Андрій Тетерук.