Учора Кабінет Міністрів провів позачергове засідання, на якому на виконання доручення Прем’єр-міністра розглядалася діяльність найбільших державних компаній. Перевірки та ревізії виявили численні порушення, тіньові схеми та зловживання, які призвели до значних збитків, через які держава недоотримує мільйони.


Як зазначив Арсеній Яценюк, мета перевірки всіх державних компаній — навести там лад.


Ще три місяці тому уряд зобов’язав провідні вітчизняні компанії провести незалежний міжнародний аудит та допустити до ревізії контролюючі органи. Проте, як доповіла перший заступник міністра економіки Юлія Ковалів, деякі компанії ухиляються від перевірок.


Незважаючи на доручення прем’єра, лише шість топ-компаній уже провели міжнародний фінансовий аудит. Ще майже 25 компаній нині проводять аудит чи вже підписали договори з аудиторськими компаніями. За словами Ю. Ковалів, половина державних підприємств фактично саботують проведення аудита, який має бути завершено до червня.


Колишні керівники держпідприємств воліють не допустити проведення відкритих конкурсів через рішення судів — зокрема, були спроби заблокувати конкурси по аеропорту «Бориспіль», «Укрпошті».


Тим часом, ревізією Державної фінансової інспекції щодо ТОП 25 підприємств встановлено незаконних операцій на понад 13 мільярдів гривень та на 7,5 мільярда фінансових порушень, — заявила глава ДФІ Лідія Гаврилова. Зокрема, у ПАТ «Укргідроенерго» було виявлено придбання трьох трансформаторів за завищеною майже на половину ціною. Неефективно використовувалися й кредити міжнародних організацій. Деякі підприємства проводили кошти через уже збанкрутілі банки.


За результатами розгляду Кабмін ухвалить рішення щодо подальшої роботи державних компаній. Деякі матеріали буде надіслано до Національного антикорупційного бюро.