Мешканці Криму та окупованого сходу, а також учасники АТО зможуть зареєструватися на ЗНО до 20 травня.

Міністерство освіти визначило «дорожню карту» для випускників із зони АТО і АР Крим, охочих цього року вступати до українських вишів. Її розміщено на сайті МОН. Нагадаємо, Україна не визнаватиме атестати російського зразка, видані на території анексованого Росією півострову, та «гібридні» документи, надруковані в тимчасово непідконтрольних Україні районах Донбасу. Тож спочатку абітурієнтам з Криму та сходу доведеться отримати український атестат.
Для цього вони мають до 20 травня прикріпитися до будь-якого середнього навчального закладу на підконтрольній Україні території, щоб дистанційно, у формі екстернату, його закінчити і скласти випускні іспити (державну підсумкову атестацію). Перелік рекомендованих шкіл теж розміщено на сайті МОН.
Зокрема, мешканцям Криму радять дистанційно закінчити Міжнародну українську школу. Навчатися доведеться за допомогою комп’ютера і «Скайпу». У цьому навчальному закладі нам роз’яснили, що у такий спосіб перевірятимуть знання та виставлятимуть річні оцінки одразу за два класи — 10-й та 11-й.
Вчитимуться екстерни дистанційно, проте для складання державних іспитів їм доведеться особисто приїхати до шкіл, розташованих на підконтрольній Україні території. Як відомо, цього року наші одинадцятикласники складатимуть ДПА з трьох дисциплін, зокрема, з іноземної мови. Державна підсумкова атестація з двох предметів — української мови й літератури, а також математики або історії (за вибором) — відбуватиметься у формі ЗНО, причому вже у травні.
Один із «Семи кроків до отримання українського атестата та вступу до вищих навчальних закладів України у 2016 році» — реєстрація для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Нагадаємо, абітурієнти можуть пройти таке тестування щонайбільше з чотирьох предметів. Реєстрацію на основну сесію ЗНО вже закрито. Проте вступники, які з поважних причин не змогли подати документи вчасно, ще можуть встигнути до 20 травня зареєструватися на додаткову сесію зовнішнього незалежного оцінювання, яка відбудеться з 14 червня по 4 липня. В цьому разі державну підсумкову атестацію з усіх трьох дисциплін вони зможуть пройти не в травні, а пізніше.
Вичерпна інформація про те, як зареєструватися на ЗНО, є на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Окрім мешканців непідконтрольних територій, зареєструватися на додаткову сесію ЗНО зможуть також учасники АТО. Разом з реєстраційними документами вони мають подати підтверджувальні папери. Для учасника антитерористичної операції таким документом є копія посвідчення учасника бойових дій або довідка про безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Для мешканців окупованих територій або населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, — копія сторінки паспорта громадянина України з реєстрацією місця проживання. Якщо випускник його не має — копія відповідної сторінки українського паспорта одного з батьків.

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.