У Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, як уже повідомляв «Голос України», відбувся круглий стіл щодо питань законодавчого врегулювання та дотримання законодавства під час нересту на водних об’єктах.

 

Голова комітету Микола Томенко зазначив, що законодавство, яке регламентує обмеження господарської та іншої діяльності під час нересту, а також у сезон тиші загалом сформовано. Діють також порядок та правила риболовлі, затверджені Кабміном та Державним комітетом рибного господарства.

Так, промислове рибальство заборонено в період нересту в Київському, Канівському, Кременчуцькому (із затоками і притоками) водосховищах, Карачунівському водосховищі — з 1 квітня по 10 червня щорічно. На Дніпровських водосховищах, розташованих південніше, ця заборона починається і закінчується пізніше. На час проходження нересту на річці Дністер з усіма притоками та створеними водосховищами вилов риби заборонено з 1 квітня по 10 червня. На річці Прут з усіма притоками — з 1 квітня по 20 травня. У придаткових водах та незакріплених ставках — з 1 квітня по 30 червня.

Отже, для всіх водних об’єктів встановлено свої науково обґрунтовані терміни заборони вилову (добування) водних живих ресурсів. Однак можна спостерігати нехтування цими обмеженнями, до того ж останніми роками порушення набувають масового характеру. І це за того, що, крім чималої плати за адміністративні правопорушення в цій сфері, нараховуються санкції, які застосовуються на окремі незаконно виловлені види риб, приміром, судак, сом, форель, сазан тощо. Проте перед нерестом, коли риба збивається в косяки і йде до своїх традиційних місць нерестилищ, на цьому шляху часто-густо вже розставлено браконьєрські сітки. Нинішній період відрізняється ще й тим, що в органах рибоохорони розпочато реорганізацію і нові патрулі ще не прийшли, а старі кадри хоч і не пішли, але перебувають в очікуванні й фактично нічого не роблять.

Також учасники круглого столу зазначили, що відповідно до міжнародного законодавства в Україні запроваджено й новий вид обмежень у певні сезони — «сезон тиші». Під час нього забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрілянина, здійснення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення змагань на транспортних засобах). Водночас механізми реалізації такої заборони не розроблено, а контроль за дотриманням законодавства залишається неефективним. Це в свою чергу загрожує знищенням багатьох видів риб і тваринного світу.

Учасники круглого столу визнали за доцільне доручити МінАП, Держлісагенству та іншим постійним користувачам лісів розробити конкретні плани реалізації зазначеного законодавства та контролю за їх виконанням.

Наголошувалося і ще на одній проблемі — розповсюдженні заборонених знарядь вилову. Оскільки торгівля ними заборонена законом, ділки здійснюють її через Інтернет та відділення «Нової пошти». Цей шлях необхідно перекривати. А для цього потрібна взаємодія всіх органів виконавчої влади.