Фахівці Головного управління Держсанепідслужби у Харківській області проводять епідрозслідування випадку сибірки. Її зафіксовано у свиноматки, яка утримувалася у приватному секторі Чугуєва. Вже встановлено коло осіб, котрі контактували з хворою твариною, їли її м’ясо та сало. Їм призначено хіміопрофілактику, протягом 8 діб за ними спостерігатимуть лікарі.

Як зазначають медики, основне джерело збудника сибірки для людини — сільськогосподарські тварини, а також м’ясопродукти й сировина, отримані при їх вимушеному забої. Вхідними воротами інфекції є ушкоджені шкіра, слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, а також дихальні шляхи.
Щоб захистити себе від сибірки, фахівці радять не купувати м’ясо та м’ясопродукти на стихійних базарах, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль. Також варто обов’язково кип’ятити молоко, придбане на ринках, не здійснювати забій сільгосптварин без попереднього ветогляду. Худоба, яка утримується в господарствах населення, обов’язково має бути щеплена проти сибірки. Громадян також закликають не випасати тварин біля скотомогильників.
Останні випадки сибірки на Харківщині зареєстровано серед людей 2003 року в селі Багата Чернещина Сахновщинського району, серед тварин —2007-го в селі Новотроїцьке Балаклійського району.