Ранкове засідання 31 березня

Учора в парламенті був «фінансовий день» — народні депутати розглянули та прийняли в першому читанні низку законопроектів, які врегульовують діяльність страхового ринку, ринків капіталів, фінансового сектору вітчизняної економіки. На перший погляд, це складні, не дуже зрозумілі для пересічних громадян законопроекти, але із діяльністю фінансових установ кожен із нас стикається щодня і має дуже багато зауважень і нарікань. Пакет законопроектів спрямований також на синхронізацію вітчизняного законодавства відповідно до вимог Європейського Союзу. Не оминули народні обранці увагою і проблеми вугільної галузі.

Верховна Рада України ухвалила за основу в першому читанні нову редакцію закону про страхування (№ 1797-1). Співавтор законопроекту — народний депутат України Максим Поляков, представляючи законопроект, відзначив, що він має на меті привести вітчизняне законодавство у відповідність до директив ЄС.

Проектом пропонується забезпечити розв’язання таких проблем страхового ринку, зокрема, як реєстрація страховиків виключно у формі акціонерного товариства та введення нового порядку їх реєстрації; створення інституту професійних перестраховиків; установлення порядку розкриття інформації страховиками для забезпечення надійного захисту страхувальників та введення нагляду за страховою діяльністю тощо.

Під час обговорення депутати висловлювали здивування, що під час розгляду цього законопроекту в парламенті не був присутній представник Міністерства фінансів, хоча розглядався дуже ґрунтовний і системний документ. Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Остап Семерак (фракція «Народний фронт») зауважив, що законопроект не відповідає всім директивам ЄС, зокрема, щодо реєстрації страховиків. Чимало зауважень до законопроекту висловив і антикорупційний комітет. За словами голови комітету Єгора Соболєва (фракція «Самопоміч»), у законопроекті є чимало корупціогенних факторів. Депутати також відзначали, що законопроект не сприятиме розвиткові конкурентного ринку страхування, особливо у сфері медичного страхування, страхування житла, збільшенню довіри людей до страхувальників.
За ухвалення законопроекту за основу із другої спроби проголосували 242 депутати. Для його доопрацювання до другого читання вирішено створити робочу групу.

Низку законопроектів на фінансову тематику, спрямованих на врегулювання ринку капіталу, представив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак (фракція Блоку Петра Порошенка). Він наголосив, що без прийняття цих законопроектів марно очікувати на розвиток економіки країни, а їх ігнорування може поставити під сумнів нашу подальшу співпрацю із МВФ. За основу в першому читанні прийнято закони про внесення змін до Митного, Бюджетного, Податкового кодексів та до деяких інших законодавчих актів щодо регульованих ринків та деривативів (№№ 3498, 3516, 3500, 3499). У першому читанні прийнято і проект закону «Про фінансову реструктуризацію», метою якого є створення ефективного та дієвого механізму добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємств України та їх досудової санації.

Парламент розглянув і декілька законопроектів, спрямованих на підтримку вугільної галузі. У цілому прийнято проект закону про внесення змін до додатку №3 Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік» щодо державної підтримки вуглевидобувних підприємств (№ 3813). Таке рішення підтримали 280 депутатів. Метою законопроекту є забезпечення своєчасної та стовідсоткової виплати зарплати працівникам державних вуглевидобувних підприємств на законодавчо встановленому рівні, створення безпечних умов праці вуглевидобувних підприємств.

Автор законопроекту Михайло Бондар (фракція «Народний фронт») привернув особливу увагу до ситуації із виплатою зарплати шахтарям Нововолинська на Львівщині, де люди та їхні родини фактично залишилися сам на сам зі своїми проблемами та перебувають на межі виживання. Хоча там є значні поклади вугілля й будується нова шахта. Натомість Наталія Королевська (фракція Опозиційного блоку) звернула увагу і на ситуацію на шахтах Луганщини, зокрема, Лисичанська, наголошуючи на потребі розробки комплексної державної програми розвитку вугільної галузі.

Проектом закону пропонується спрямувати 250 мільйонів гривень на державну підтримку вуглевидобувних підприємств — на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, а також 100 мільйонів гривень на державну підтримку будівництва шахти № 10 «Нововолинська» (Львівська область) за рахунок зменшення на 350 мільйонів гривень видатків за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості» в межах видатків, встановлених Міненерговугілля Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поінформував депутатів, що напередодні провів зустріч з представниками вугільної промисловості, на якій учасники обговорили нагальні проблеми галузі та знайшли варіанти їх вирішення. Глава парламенту наголосив на потребі погасити заборгованість із зарплати перед шахтарями та забезпечити фінансування добудови шахти № 10 «Нововолинська», яка створить три тисячі робочих місць для шахтарів. В. Гройсман підкреслив, що для вирішення шахтарських проблем має бути спільне рішення уряду та парламенту.

На початку ранкового пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що правоохоронні органи проводять розслідування у зв’язку з інцидентом, який стався ввечері 30 березня з народним депутатом України Володимиром Парасюком — у центрі Києва, на бульварі Лесі Українки, у його авто було кинуто бойову гранату. В. Гройсман звернувся до правоохоронних органів щодо забезпечення охорони народному депутатові України Володимиру Парасюку. Глава парламенту відзначив, що таку охорону вже надано народному депутатові Вікторії Войціцькій після того, як до двору її будинку також було кинуто гранату.

Володимир Гройсман також наголосив, що правоохоронна система має адекватно відреагувати на те, що вулицями Києва спокійно ходять люди із гранатами. Глава парламенту повідомив, що отримав від СБУ інформацію щодо злочинів стосовно народних депутатів України, і її буде роздано депутатським фракціям та обранцям. В. Гройсман також висловився за те, що парламент має надати згоду на арешт судді, котрого детективи антикорупційного бюро зловили на хабарі, але він втік.

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств (№ 1599). Таке рішення підтримали 262 депутати. «Маємо підтримати фермерський рух в Україні. Це саме той фундамент, який дозволить з новою інтенсивністю розвивати аграрний сектор, створювати на селі робочі місця і розширювати як перелік, так і підвищувати якість сільгосппродукції, яка може вироблятися у різних сферах: це і тваринництво, і овочівництво», — зауважив під час пленарного засідання Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

За основу ухвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об’єктів інфраструктури» (№3868).

Глава парламенту поінформував про входження народних депутатів України Павла Кишкаря і Віктора Кривенка до складу депутатської фракції Блоку Петра Порошенка.

Обраний до парламенту за списками об’єднання «Самопоміч» Павло Кишкар, в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту заявив, що при входженні його до фракції БПП до нього була висунута одна вимога — дотримання Коаліційної угоди, і спростував розмови про начебто підкуп народних депутатів.

«Мій вхід до фракції Партії «Блок Петра Порошенко» суто технічний крок, який має на меті недопущення розпуску Верховної Ради, — так прокоментував свій крок Павло Кишкар. — При цьому до мене була висунута одна вимога — дотримання Коаліційної угоди. Категорично спростовую заяви про підкуп депутатів. На відміну від колишніх колег по коаліції, я своїх поглядів не змінював — я прийшов в парламент працювати в демократичній коаліції, в такій коаліції і хочу залишитися».

Депутати вітали із Днем народження Володимира Ар’єва, Леоніда Клімова, Олександра Онищенка.

Факт

Станом на 19 січня 2016 року заборгованість із заробітної плати шахтарям за 2015 рік становить 629,6 млн. гривень.

 

 

Юрій Луценко, Микола Паламарчук.

 

 

Юлія Тимошенко, Олег Ляшко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.