Якщо ви свідома людина і маєте намір здати використані енергоощадні лампочки — приготуйтеся до мороки. У Черкасах, наприклад, протягом усієї зими влада не могла визначитися з місцем збору небезпечного непотребу. Врешті, з весною крига скресла.
— Це запізнення, — пояснює заступник начальника відділу екології департаменту житлово-комунального комплексу міськради Ольга Бакум, — пов’язане з тим, що не було затверджено міський бюджет на 2016 рік. Щойно кошторис міста було ухвалено, з’явилися кошти на збір відпрацьованих небезпечних відходів — ламп та приладів, які містять ртуть, батарейок, акумуляторів. Згодом ми розробили графік прийому і повідомили черкащанам місця збору відходів. Його цього року здійснюватиме товариство з обмеженою відповідальністю «Олестас Еко», воно має відповідну ліцензію — торік виграло тендер на два роки. Батарейки й акумулятори можна вкинути в контейнер на першому поверсі міської ради. А поставити ящик для ламп деінде ми не можемо, бо вони можуть розбитися, а пари ртуті шкідливі.
З питанням щодо ламп-«економок» звертаємося до Станіслава Чуприни, еколога ТОВ «Олестас Еко».
— Ми вже думаємо про стаціонарні пункти збору ламп, — каже він. — Можливо, обладнаємо у великих торговельних центрах. Бо встановити контейнер на вулиці складно. По-перше, на кожен стаціонарний пункт потрібні дозвільні документи. По-друге, ціна одного контейнера, залежно від комплектації, від 400 до 2 тисяч доларів, а рівень культури окремих мешканців міста ще занизький. Якось ми ледве врятували наш контейнер від черкаського «плюшкіна», що вже майже затягнув його до себе в підвал. Також є ймовірність потрапляння в спеціалізовані контейнери побутового сміття.
— Куди йдуть зібрані вами відходи із вмістом ртуті?
— Раніше возили їх на утилізацію в Горлівку, а тепер у себе встановили обладнання зі знешкодження приладів, що містять ртуть. Процес полягає у зміні фізико-хімічних властивостей люмінофора. У громадян приймаємо безплатно — витрати оплачує міський бюджет. А от організації повинні платити.
— Чи багато охочих це робити?
— Є такі. Хоч трапляються й хитруни: вручають ящики з лампами своїм працівникам і відправляють їх здавати нам безплатно. На жаль, трапляється, що підприємці зважуються на злочинний крок, вивозячи відпрацьовані лампи кудись у лісопосадку. З кожним роком мешканці міста дедалі активніше йдуть до нас. Програма збору небезпечних відходів у населення, підготовлена екологічним департаментом, має позитивні результати. Ось тільки розпочали прийом ламп — і люди активізувалися, несуть шкідливий непотріб.
Тим часом у багатьох загальноосвітніх школах області оголошено акцію зі збору відпрацьованих батарейок. Зокрема, активно взялися за цю справу школярі Золотоноші. Вони показують приклад дорослим, як потрібно турбуватися про довкілля.

Черкаська область.

Факт

У кожній енергоощадній лампі міститься від 4 до 150 міліграмів ртуті. За підрахунками, щороку на сміттєзвалища потрапляє понад 500 кілограмів хімічного елементу, один грам якого здатний забруднити понад 3 мільйони кубічних метрів повітря та 200 тисяч кубометрів води. Мізерні дози випарів ртуті викликають у людей гострі фізичні та психічні розлади.