Вечірнє засідання 31 березня

Надати згоду на затримання та арешт (взяття під варту) судді Малиновського районного суду міста Одеси Олексія Бурана — за такі проекти постанов (№ 4340 і № 4341) Верховна Рада проголосувала, розглянувши подання Генеральної прокуратури України, підтримане та внесене Головою Верховного Суду України.

29 березня детективи Національного антикорупційного бюро і поліція викрили одеського суддю на хабарі в 500 тисяч гривень. Коли спецпризначенці НАБУ хотіли провести обшук у судді вдома, він, відстрілюючись, втік. Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк у парламенті повідомив, що отримав подання заступника Генерального прокурора України — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про надання згоди Верховної Ради на затримання судді Олексія Бурана. У матеріалах подання, за словами Я. Романюка, зазначено, що «суддя Буран за попередньою змовою із посередником вимагав, а в подальшому і отримав неправомірну вигоду в особливо великих розмірах за ухвалення на користь заінтересованої особи судового рішення у цивільній справі про стягнення боргу за борговою розпискою». У поданні також йшлося, що суддя Буран намагався втекти від працівників НАБУ, застосовуючи вогнепальну зброю, що «свідчить про те, що, залишаючись на волі, він і надалі зможе намагатися уникати від слідства та від суду і становить певну суспільну небезпеку». Голова Верховного Суду заявив, що судова система не має наміру миритися з такими випадками і буде всіляко з ними боротися.

Комітет з питань правової політики та правосуддя, за словами його голови Руслана Князевича, підтримав подання про надання згоди на затримання та арешт судді Олексія Бурана. Йому було надано слово для виступу в парламенті, щоб пояснити свої дії. Деякі депутати сприйняли виступ судді дуже бурхливо, скандуючи «Ганьба!» і навіть «На коліна!». Олексій Буран заявив, що представлені докази не відповідають дійсності, й винен він чи ні — має довести суд. Суддя стверджував, що сприйняв дії спецпризначенців як збройний напад на нього і діяв на захист своєї сім’ї, бо йому не було висунуто звинувачень. О. Буран стверджував, що у його пістолеті не було куль. Однак під час обговорення та запитань до судді та Голови Верховного Суду представники фракцій висловилися за притягнення судді, котрий підозрюється у хабарництві, до відповідальності. Досі його не могли затримати через суддівський імунітет. Верховна Рада надала згоду на затримання та арешт судді Малиновського районного суду міста Одеси Олексія Бурана відповідно 255 і 247 голосами. Одразу після цього рішення суддю було заарештовано прямо в кулуарах парламенту працівниками НАБУ.

Депутати продовжили розгляд законопроектів на фінансову та економічну тематику. У першому читанні прийнято доопрацьований законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (№ 2456-д). Заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак (фракція Блоку Петра Порошенка) зазначив, що законопроект розроблено з метою інтеграції українського законодавства щодо споживчого кредитування до європейських директив, що має сприяти відновленню споживчого кредитування. Із законопроекту було виключено суперечливі норми, які можуть неоднозначно трактуватися, зокрема, щодо подання позовів, ведення електронного документообігу між кредитором та споживачем. Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що зараз споживачі фінансових послуг є фактично не захищеними. Адже люди брали кредити, коли долар був 5, розраховуючи на свої заробітки, а нині — 26, банки можуть в односторонньому порядку змінювати умови договору та вводити додаткові штрафи, пеню та приховану комісію. Зараз інколи відсотки за кредитами сягають до 300%. 226 голосами законопроект було прийнято за основу.

У першому читанні також прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання особливостей ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг (№ 3739), постанови «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році» (щодо визволення міст Краматорська та Слов’янська від проросійських терористів)», про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України» і «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні проведення антитерористичної операції». Водночас парламентарії не підтримали законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Україні — євроатлантичний простір», головою якого обрано народного депутата Ірину Фріз.