От і черговий місяць непомітно промайнув. Та через відсутність надзвичайних і знакових подій в економічній сфері мусимо підсумовувати те, що, на наш погляд, найбільше турбує кожного співгромадянина.

 

 

Чому Кабмін продовжив газові пільги?


«Світові тенденції зниження цін на енергоносії не мають нічого спільного з продовженням газових пільг для українців до 1 травня цього року, — таку думку висловлюють експерти ГО «Публічний аудит». — У влади включився принцип самозбереження. Вони розуміють, що люди на межі. За два роки бездумної антисоціальної політики народ досяг точки кипіння і ненависті до реформаторів. Люди доведені до відчаю та готові відмовитися від божевільних платежів за комуналку. Вони розуміють, що з 1 квітня багато хто в країні, за закликом «Тарифної мобілізації», відмовиться платити, адже на тлі всього ще очікується чергове «економічно обґрунтоване» підвищення тарифів. Злодійство на тарифах і на ціні на газ уже занадто очевидне». За словами фахівців, саме побоюючись народного гніву та повного бойкоту оплати платіжок за ЖКП, Яценюк натиснув на гальма і переніс скасування пільгової ціни, залишивши цю проблему майбутньому прем’єру.


«Всеукраїнський тарифний протест сьогодні підтримують десятки тисяч людей. Сотні відгуків на підтримку і питань стосовно того, як діяти, як протистояти, як захиститися від державної машини. Тому, якщо люди й надалі консолідуватимуться та стоятимуть на своєму, не вестимуться на обмани під назвами «субсидії», «так сказав МВФ» (Яценюк сам порушив свою програму і зобов’язання перед МВФ, як бачите), українці переграють та зламають цю ситуацію». Так, принаймні, вважають фахівці.


— За підрахунками «Публічного аудиту», завдяки завищеним тарифам монополії отримують майже 150 млрд. гривень щороку. Уряд та національний регулятор їм повністю підігрують. Через те, що вони і в темі, і «в долі».

Минулий рік показав, що все саме так і є, і це триватиме доти, доки люди будуть готові платити. Тільки-но українці зрозуміють, що єдиним засобом боротьби з такою тарифною політикою є масові неплатежі, тільки-но країна відмовиться платити, все стане на свої місця, — резюмують громадські аудитори.


Справедливі тарифи без лічильників тепла неможливі


А експерти Національного екологічного центру України (НЕЦУ) і Реанімаційного пакета реформ (РПР) вважають, що урядовці не зможуть встановити справедливі та обґрунтовані тарифи через відсутність лічильників тепла в половини споживачів і лічильників газу — у 28 відсотків абонентів.


У будинках, де не встановлено лічильників води та тепла, люди розраховуються за енергію за досить умовним перерахунком до площі помешкання або до кількості прописаних людей. Якщо буде встановлено хоча б будинкові лічильники, з’явиться можливість визначити справжні обсяги споживання та визначити рівень втрат тепла та води в мережах. Лише маючи повний облік споживання енергії, можна перевірити рівень втрат, а тоді і обґрунтованість тарифів, а не навпаки. 


«Дискусія про тарифи є важливою, але вторинною, найважливішою є спроможність виміряти і регулювати споживання тепла», — зазначають експерти РПР з енергоефективності. А фахівці НЕЦУ наголошують, що встановлення лічильників може допомогти українцям скоротити витрати на опаленні приблизно на 30 відсотків уже наступної осені.


«Мешканці зможуть впливати на своє споживання та рахунки за опалення і гарячу воду значно більше, ніж на тариф, коли перестануть платити за ненадане тепло чи споживати менше. Енергозбереження та економія коштів за опалення почнеться тільки після встановлення в будинку теплового лічильника. Без повного обліку фактично спожитої теплової енергії тарифна політика уряду — це завжди обстоювання інтересів монополістів або тарифний популізм, що веде до саботажу енергетичних реформ в Україні», — наголошують експерти.


РПР вимагає від народних депутатів якомога швидше розглянути та ухвалити законопроект, який зобов’яже всі енергетичні компанії продавати енергію споживачам лише згідно з показниками лічильника в будинку, згідно з європейськими вимогами та практиками. І це не просто гучні слова. Уже розроблено проект закону, однак він досі очікує на урядове погодження для реєстрації в парламенті. Окрім того, існує проект закону, розроблений громадськими експертами.


Що ще додати? Можливо, слушну думку про те, що попереду політики завжди повинна стояти економіка. Саме вона може дати стабільність. А сьогодні, на жаль, у нас переважає політика. Реформи потрібні не заради реформ, а заради того, на що вони спрямовані, — поліпшення насамперед добробуту людей. А наші реформи, поки що, схоже, робляться для того, щоб отримати черговий транш від МВФ.


Підсумовував Віктор БОНДАР.


Мал. Миколи КАПУСТИ.