Стан нашого організму, фізичне самопочуття залежать від цілої низки чинників. І важливе місце серед них, за твердженням, зокрема, директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова члена-кореспондента НАМН України, професора Василя Лазоришинця — цілих 20 відсотків, — займають здоровий і рухливий спосіб життя, правильне і якісне харчування, відмова від шкідливих звичок. У цьому зв’язку в сьогоднішньому номері, у Всесвітній день здоров’я, редакція пропонує читачам добірку матеріалів, в яких містяться рекомендації та поради на підставі зарубіжного досвіду, результатів досліджень і наукових пошуків учених.

Бігти від усього серця

Ізраїльський лікар Амі Шейнфельд, який до 52 років не міг пробігти більш як 50 метрів, завдяки щирому бажанню й величезній наполегливості зумів знайти секрет успіху і вже лише через рік міг пробігати 10 кілометрів щодня. У такий спосіб до свого вражаючого списку особистих кар’єрних перемог і професійних досягнень батько шістьох дітей, провідний кардіохірург кардіологічного центру на базі лікарні Шиба й завідувач клініки патології грудного відділу аорти додав ще одну головну — перемогу над самим собою.
За словами доктора Аміхая Шейнфельда, біг завжди був для нього чимсь нестерпним. Він безліч разів намагалася почати бігати, але нічого не виходило, вже після перших декількох десятків метрів починав задихатися. У пошуку розв’язання цієї проблеми Амі Шейнфельд, поборовши свою ворожість до лейблів, придбав одні з найдорожчих кросівок. Але навіть це не допомогло, доктор продовжував задихатися, не зміг пробігти й половини кола в парку. Він відчайдушно пробував знову і знову, але нічого не виходило...
На думку Аміхая, якою він ділиться у своїй книжці «Бігти від усього серця», зовсім не обов’язково бути спортсменом, щоб бігати. Вік, стать, статура — все це не має жодного стосунку. Головною перемогою в житті бігуна є аж ніяк не зайняте перше місце в марафонському забігу, а щоденна перемога над самим собою. Подолання себе, що виражається у щоденному рішенні залишити справи або встати із затишного крісла, надягти спортивний костюм і вийти на пробіжку. Це зовсім не так легко, як може здатися. І для того, щоб стати досвідченим бігуном, доведеться чимало постаратися. Однак і нагорода ні із чим не порівнянна — радість, легкість, ейфорія й гордість за самого себе.
До цього варто додати ще одну важливу деталь: бігаючи від усього серця, ми наповнюємо цей найважливіший життєвий орган зарядом енергії, сили і здоров’я.

Подбаємо про судинну систему

Для цього, вважають американські вчені, необхідно вживати в їжу волоські горіхи. На їхню думку, вони особливо корисні людям, які зазнають сильних психологічних навантажень й нервового напруження.
Як засвідчили дослідження, корисні речовини, що містяться у волоських горіхах, здійснюють неабиякий зміцнювальний вплив на організм у стресових ситуаціях. Учені дійшли висновку, що горіхи, що містять поліненасичені жири, украй позитивно впливають на артеріальний тиск як у стані спокою, так і хвилювання. Під час роботи було обстежено 22 здорових дорослих з високим рівнем холестерину. У рамках експерименту добровольці дотримувалися раціону харчування з різними варіантами вживання лляної олії та волоських горіхів. Унаслідок було встановлено, що показники середнього діастолічного тиску (який формується за рахунок скорочення периферичних артерій, якими кров надходить до органів і тканин) були значно кращі в групі, де вживали олію волоського горіха та самі горіхи. За висновком авторів дослідження, вживання волоських горіхів робить організм стійкішим до впливу стресу, зміцнюючи його судинну систему.

Обережно: цукор!

Газована вода та інші цукровмісні напої можуть серйозно шкодити серцю, підвищуючи ризик інфаркту, інсульту і хронічних серцевих захворювань. Один-два такі напої щодня пов’язані з підвищенням ризику нападу стенокардії або розвитку серцевої недостатності на 35 відсотків, інсульту — на 16 і діабету 2-го типу — на 26 відсотків. Такі висновки зроблено в огляді гарвардського нутриціолога Васанти Малік (Vasantі Malіk) в Journal of the Amerіcan College of Cardіology, повідомляє Медпортал.
Експерти зазначають, що якщо раніше рекомендації стосовно харчування, яке знижує ризик серцево-судинних захворювань, робили наголос на скороченні жирів і холестерину, то нині фокус змістився на доданий цукор, який має більший вплив (а майже половина доданого цукру вживається у вигляді напоїв).
Малік описує шкідливу дію на серце різних цукрів (наприклад, глюкози і фруктози). Вони не ушкоджують серце безпосередньо, але призводять до інших станів (наприклад, діабету, стеатозу печінки, подагри), які підвищують ризик хвороб серця.

Вживаємо соки без фанатизму

Результати досліджень шотландських учених змушують засумніватися у висновках ВООЗ щодо однакової корисності соків і фруктів. А отже, повідомляє orthodox.od.ua, не виключено, що рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я доведеться переглянути.
Учені з університету Глазго вирішили з’ясувати взаємозв’язок між ризиком загострення серцево-судинних захворювань і споживанням тих чи інших продуктів. Як з’ясувалося, надмірно велика кількість соків, хоч як це парадоксально, здатна збільшити ризик розвитку діабету або інфаркту. Тому дослідники не радять щодня випивати більш як 150 мілілітрів соку, а краще віддавати перевагу безпосередньо фруктам, в яких містяться корисні для людини харчові волокна. Крім того, як стверджують учені, за кількістю вмісту цукру (26 грамів) і кілокалорій (110), зокрема, склянка яблучного соку практично рівноцінна за шкідливістю для здоров’я газованій колі.

Рецепт від старіння

Хто б міг подумати, що в морських водах росте унікальна рослина — бурі водорості, які в народі називають морською капустою або ламінарією. Вона є справжньою коморою, що містить безліч корисних речовин і вітамінів, необхідних для людського здоров’я, пише stolіtsa.
Ламінарія багата на мікро- і макроелементи, які вона змогла отримати з морської води. Морська капуста зміцнює організм і насичує корисними речовинами. Бурі водорості по праву вважаються чемпіоном за вмістом йоду, достатньо вживати лише сто грамів морської капусти на день, щоб забезпечити власний організм добовою нормою йоду.
Йод здатний покращувати засвоєння кальцію, фосфору, заліза, також він активує ферменти. Крім того, у ламінарії міститься велика кількість магнію і заліза, а також вітамінів А, С, Е і групи В.
До складу морської капусти входять солі альгінової кислоти, які практично не розчиняються у воді. Альгінати не перетравлюються в кишечнику, але при цьому вони збільшуються в об’ємі в кілька разів і вбирають в себе воду. Завдяки такій здатності, ці речовини стимулюють моторику кишечника і поліпшують його роботу, позбавляючи людину від запорів.
Ця властивість ламінарії з успіхом використовується в різних дієтах для схуднення. Волокна морської капусти і солі альгінової кислоти поглинають шкідливий холестерин, служать профілактикою атеросклерозу.
Полісахариди, що містяться в бурих водоростях, активізують імунні реакції, нормалізують обмінні процеси, знижують рівень холестерину, перешкоджають утворенню тромбів, регулюють водно-сольовий баланс в організмі. Морська капуста допоможе впоратися з депресивними і стресовими станами завдяки вмісту сполук брому. При гіпертонії також рекомендується включити морську капусту в свій повсякденний раціон харчування.

За повідомленням вітчизняних та зарубіжних джерел.