У зв'язку з тим, що наявні підрозділи прикордонників не можуть дати ради у боротьбі з контрабандистами цигарок та лісу, в Чернівецькій області вирішено збільшити чисельність особового складу на українсько-румунському та українсько-молдовському кордонах. Окрім того, необхідно раз по раз проводити ротації у прикордонних загонах, бо вони протистоять не тільки обладнаним сучасною технікою й озброєним, а й фінансово потужним кланам контрабандистів.

 

Контрабанда цигарок, у якій задіяні ділки і служби обох сторін, сягнула таких меж, що злочинці почали використовувати озброєний супровід. Місцеві туристи, котрі заїжджають високо на перевали на квадроциклах, інформують про цілі каравани всюдиходів, які направляються у бік Румунії. Цих людей супроводжують озброєні автоматами особи, котрі одразу відганяють чужаків і цікавих подалі. Цілі буковинські села, особливо у Сторожинецькому районі, живуть і багатіють із контрабанди, про це свідчать їхні будинки-вілли і дорогі джипи. Румуномовні мешканці вже давно налагодили серйозні контакти із суміжною стороною.

 

Не стоять осторонь трафіка й деякі місцеві лісники. Тому поповнення прикордонникам було вкрай необхідним. Хоча фахівці стверджують, що без співпраці з поліцією, СБУ, прокуратурою, аж до введення підрозділів Національної гвардії вал контрабанди не зупинити. Як і без виявлення "кротів" у силових підрозділах. Головне, щоб було бажання і політична воля.

 

Сергій СУЛИМА.

 

Чернівецька область.

 

Голос України