Активісти-екологи та мешканці села Новосілки Вишгородського району Київщини стали на заваді техніки, яка прибула на заплавні луки поблизу Десни. Це трохи вище Деснянського водозабору, з якого водою напувають мешканців Києва. Тут ще з осені невідомі розорали 500 гектарів і тепер мали розпочати сільськогосподарську діяльність. Поблизу розораної заплави просто неба було вивантажено 60 тонн азотних добрив, які незабаром збиралися вносити у ґрунт, чим отруїли б Десну, а отже, і питну воду столиці. Поки що роботи під натиском було згорнуто, проте активісти не впевнені, що орендар цієї ділянки їх не відновить, а тому залишаються пильнувати.
Як розповів «Голосу України» сільський голова Новосілок Микола Стукач, ці землі, хоч і розташовані за 200 метрів від їхнього села, належать уже сусідньому Броварському району. За фактом це заплавні луки, і тридцять років тут новосілківці косили сіно і в такий спосіб утримували луки в належному стані. Утім, як стало відомо лише нині, ще 2008 року Броварська районна адміністрація передала заплавні землі в приватні руки. Відповідно цей власник передав гектари в оренду іншому. І ось маємо розорану ділянку і ризик потрапляння добрив та гербіцидів, що використовуються у сільгоспвиробництві, у води Десни.
Нині правоохоронці Вишгородського району склали протокол, розповів Микола Стукач, і обіцяли передати справу своїм колегам із Броварського району, та чи будуть позитивні висновки, покаже час. А поки що пожинаємо плоди безвідповідальності і, найімовірніше, корупційних схем, якими давно грішить влада на місцях, бездумно роздаючи направо і наліво землі, які є фактично недоторканними. Адже це пряме порушення норм Водного кодексу України, стаття 89 якого накладає обмеження господарської діяльності в прибережних захисних смугах уздовж річок, а також зберігання та застосування пестицидів і добрив. Відповідно до кодексу прибережні захисні смуги встановлюються по берегах уздовж води для великих річок шириною 100 метрів. Тут ці норми жодним чином не витримано.
Нагадаємо, що Деснянська водопровідна станція забезпечує питною водою 60% Києва.