У зв’язку з тим, що наявні підрозділи прикордонників не можуть дати ради у боротьбі з контрабандою цигарок та лісу, в Чернівецькій області вирішено збільшити чисельність особового складу на україно-румунському та україно-молдовському кордонах. Окрім іншого, необхідно раз по раз проводити ротації у прикордонних загонах.


Контрабанда цигарок, у якій задіяні ділки і служби обох сторін, сягнула таких меж, що злочинці почали використовувати озброєний супровід. Місцеві туристи, котрі заїжджають високо на перевали на квадроциклах, інформують про цілі каравани всюдиходів, які направляються у бік Румунії. Цих людей супроводжують озброєні автоматами особи, котрі одразу ж відганяють чужаків і цікавих подалі. Цілі буковинські села, особливо у Сторожинецькому районі, живуть і багатіють з контрабанди, про це свідчать їхні будинки-вілли і найкрутіші джипи. Румуномовні мешканці вже давно налагодили серйозні контакти із суміжною стороною.


Не стоять осторонь трафіка й деякі місцеві лісники. Тому поповнення прикордонникам було вкрай необхідним. Хоча фахівці твердять, що без співпраці з поліцією, СБУ, прокуратурою, аж до введення підрозділів Національної гвардії, вал контрабанди не зупинити. Як і без виявлення «кротів» у силових підрозділах.

Чернівецька область.