Проблеми вимушених переселенців та громадян України, які мешкають в зоні проведення АТО, розглянули на виїзному засіданні у Краматорську народні депутати — члени Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Парламентарії відвідали контрольні пункти в’їзду/виїзду «Мар’їнка» і «Новотроїцьке», гуманітарно-логістичний центр «Новотроїцьке», місто Мар’їнку, де поспілкувалися з населенням та зустрілися з керівництвом Мар’їнської військово-цивільної адміністрації, місця тимчасового розміщення переселенців у Святогорську, Координаційний Центр при штабі АТО у Краматорську та провели розширене засідання комітету у цьому місті.


«За два дні ми справді наочно побачили та почули від людей інформацію, яка дає можливість реально оцінити масштабність проблем у сфері захисту прав людини, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції. Наш обов’язок — вирішити проблеми ВПО і захистити цю категорію населення України», — сказав голова комітету.


Серед проблем, які перерахували мешканці області, — складнощі перетину громадянами контрольних пунктів в’їзду/виїзду, неможливість отримання соціальних виплат, неможливість участі у виборах, надання житла переселенцям тощо.


Найгострішу дискусію викликало питання щодо пенсійних виплат ВПО та особам, які вимушені проживати на територіях, непідконтрольних українській владі. «На сьогодні законодавчо не врегульовано питання про виплату пенсій людям, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Це пов’язано з проведенням антитерористичної операції та неможливістю доставки туди коштів. Питання повинно бути врегульовано на законодавчому рівні», — наголосив присутній на засіданні комітету заступник міністра соціальної політики України Віталій Мущинін.


Під час засідання Григорій Немиря зазначив, що в Україні необхідно створити центральний орган виконавчої влади, який займався би законодавчим вирішенням проблем, які постають перед ВПО та тими, хто проживає на тимчасово окупованих територіях. «Люди, які залишились на непідконтрольній території Донецької області, є громадянами України, тому держава повинна про них піклуватись», — підкреслив голова комітету.


У цьому зв’язку він наголосив на   неприйнятності порушення урядом положень закону про забезпечення захисту прав і свобод ВПО (2166), який був прийнятий парламентом наприкінці минулого року і вступив в силу на початку цього року. Так, згідно з цими законодавчими змінами, переселенці не повинні більше продовжувати дію карток ВПО кожні шість місяців — картки є безстроковими, списки СБУ є незаконними, уряд не має права призупиняти соціальні виплати, а підзаконні акти КМУ мають бути приведені у відповідність до вищезазначеного закону.


«Хіба окупована частина території Донбасу — це не Україна? Чому ми залишаємо наших громадян, які залишилися там?» — зазначила народний депутат Ірина Суслова. У свою чергу, член комітету, народний депутат Рефат Чубаров заявив, що невиплата пенсій громадянам України є порушенням Конституції. Григорій Немиря запропонував за допомогою міжнародних організацій розробити механізми, які б дозволили здійснювати соціальні виплати громадянам України, які мешкають на непідконтрольних українській владі територіях.

 

Керівник Мар’їнської районної військово-цивільної адміністрації Володимир Мороз, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря, член комітету Рефат Чубаров (зліва направо) під час відвідання КПВВ «Мар’їнка».

 

Фото зі сторінки Фейсбук Володимира Мороза.