В Одесі відбулися урочистості, присвячені 72-й річниці визволення міста від німецько-румунських окупантів (на знімку). За день до пам’ятної дати, 9 квітня, тут пройшли щорічні велоралі й марафон. Маршрут учасників пролягав по південній частині так званого Пояса Слави — ланцюга монументів, зведених у 1964—1967 роках на колишніх рубежах оборони приморського міста.

 

 

Керівництво Одеси й області, а також представники Збройних Cил України, духівництва, народні депутати та громадські діячі разом з ветеранами поклали квіти до пам’ятника Невідомому матросові на Алеї Слави в парку Тараса Шевченка й до стели «Крила Перемоги» на площі Десятого квітня.


Також у святковий день відбулося урочисте відкриття оновленого скверу Героїв-льотчиків на 5-й станції Великого Фонтана. «У воєнні роки все населення міста об’єдналося для оборони Одеси. Цей сквер — одне з місць, де увічнено бойову історію нашого міста. Саме тут була злітно-посадочна смуга 69-го винищувального авіаполку», — підкреслив міський голова Геннадій Труханов.


Варто зазначити, що святкові заходи були затьмарені зіткненнями між прихильниками «Антимайдану», або так званими куликівцями, і патріотично налаштованими одеситами. Так, «антимайданівці» прийшли на Алею Слави з георгіївськими стрічками й спробували пройти маршем до Куликового поля, викрикуючи антиукраїнські гасла. Представники «Правого сектору», «Самооборони Майдану» та інших організацій спробували перешкодити процесії, у результаті чого відбулися бійки між ідеологічними противниками.

Одеська область.


Фото надане Одеською міською радою.