Учора в столиці презентували соціальну картку учасника АТО. Цей носій акумулює соціальні пільги, які згідно з чинним законодавством передбачені нашим захисникам. Ініціатором цієї соціальної програми виступило Всеукраїнське об’єднання учасників АТО «Українці — разом!». Ідею підтримали батальйони ЗСУ і Нацгвардії. У її реалізації брали участь представники бізнесу, волонтери, юристи, медики за підтримки Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО.


Нині в Києві ця програма, головне завдання якої — уніфікувати соціальний захист ветеранів антитерористичної операції, проходить апробацію в тестовому режимі.

 

 

За словами голови правління «Українці — разом!» Руслана Руденка, власники такої картки зможуть отримати безплатну юридичну й правову консультацію, пройти медичне обстеження. А також гарантовані знижки в торговельних та аптечних мережах, які є партнерами програми.

Для оформлення іменної картки необхідно мати статус учасника бойових дій і заповнити анкету на сайті ВО «Українці — разом!». Там також вказано номер телефону кол-центру, який здійснює супровід соціального проекту. Організатори повідомили, що вже випущено 25 тисяч карток і щодня майже 50 осіб стають їхніми власниками.

Картку учасника АТО зроблено за принципом картки киянина. Вона іменна, має кілька рівнів захисту й на неї можна записати масив інформації. Який саме, пояснив на презентації голова Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко: «Наприклад, зробити картку проїзним у громадському транспорті, встановивши відповідне зчитувальне обладнання. Це дасть змогу, по-перше, учасникові АТО здійснити своє право на безплатний проїзд, по-друге, вести облік таких осіб, щоб потім держава могла виплатити компенсації перевізникам за обслуговування пільгових категорій. Також на цій персональній картці може міститися інформація про те, чи одержав її власник передбачену земельну ділянку, чи виділялася йому путівка на санаторно-курортне лікування тощо».

Артур Дерев’янко пообіцяв, що, якщо київський пілотний проект буде вдалим, очолювана ним держслужба рекомендуватиме уряду зробити проект державним і забезпечити такими картками учасників АТО по всій Україні.

Власниками перших соціальних карток стали командир 12-го окремого мотопіхотного батальйону м. Київ (ЗСУ) Микола Білосвіт і командир батальйону імені генерала Кульчицького (НГУ) Віктор Толочко.

У рамках проекту працює цілодобова «гаряча лінія» 0800 50 75 75, за якою учасники бойових дій на Донбасі можуть отримати юридичну допомогу.