Ранкове засідання 12 квітня

 


Верховна Рада розглянула низку законопроектів у сфері національної безпеки та оборони, частина з яких стосується посилення соціального захисту військовослужбовців.


Зокрема, в цілому прийнято проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту резервістів, які постраждали внаслідок участі в АТО, та членів їх сімей (№ 3497).


Розробка законопроекту зумовлена тим, що учасники АТО з числа резервістів, зокрема добровольчих батальйонів Національної гвардії, опинилися без соціального захисту нарівні з іншими військовослужбовцями. 

 

 

Не в кращому становищі й сім’ї таких резервістів, які втратили свого годувальника. За останніми даними, кількість загиблих, зокрема, з числа резервістів Нацгвардії, становить понад 120 осіб.


Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Cергій Пашинський (фракція «Народний фронт») відзначив, що парламентом уже прийнято низку законів, спрямованих на соціальний захист учасників АТО. Однак на першому етапі АТО до добровольчих батальйонів Національної гвардії йшли прямо з Майдану на фронт, не маючи статусу військовослужбовців. А зараз серед них є поранені й загиблі. За словами С. Пашинського, законопроект призведе до мінімального навантаження на бюджет, але він прибирає несправедливість і значні психологічні та матеріальні проблеми.


Семен Семенченко (фракція «Самопоміч») також закликав депутатів підтримати законопроект, адже дуже багато добровольців, зокрема, з добровольчих батальйонів Нацгвардії, повернувшись із фронту каліками, не мають змоги лікуватися у військових госпіталях та санаторіях.


Оксана Корчинська (фракція Радикальної партії) закликала депутатів розробити комплексний законопроект, щоб усі учасники АТО після демобілізації були визнані резервістами. Іван Винник (фракція БПП) додав, що Україна не була готова до російської військової агресії ані в юридичному, ані в матеріальному плані, тому тепер на резервістів не поширюється норма закон про соціальний захист військовослужбовців, однак цю законодавчу прогалину необхідно виправити.


Законопроектом № 3497 вносяться зміни до законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», якими передбачається, що пенсійне забезпечення резервістів, які постраждали внаслідок виконання обов’язків служби у військовому резерві військових формувань під час безпосередньої їх участі в антитерористичної операції та членів сімей резервістів, що загинули з таких же причин, здійснюється у порядку та на умовах, установлених законодавством для військовослужбовців відповідних посад.


Проектом закону також передбачено, що служба у військовому резерві під час безпосередньої участі в АТО, зараховуватиметься до вислуги років для призначення пенсії. Крім того, інваліди І та ІІ групи, котрі отримали поранення під час АТО, визнаються ветеранами військової служби.


У першому читанні та в цілому прийнято також проект закону про внесення змін до статті 11 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» — № 3478 (269 «за»). Документом передбачається надати право особам, що супроводжують військовослужбовця, якого направлено до санаторно-курортного закладу для продовження лікування, на отримання путівки на безоплатній основі без права на лікування з метою надання допомоги такому військовослужбовцю. Адже, як ішлося під час обговорення, серед поранених бійців є багато тяжкопоранених, спинальників, паралізованих, котрі, навіть отримавши безоплату путівку до санаторію, не можуть нею скористатися, бо потребують сторонньої допомоги та догляду, а у родичів бракує грошей. Тож кошти, вже виділені на путівки для поранених військовослужбовців, поверталися до держбюджету. Законом дозволяється супроводжувати військовослужбовця до санаторіїв членам їх родин віком від 16 років.


У першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо безперешкодної діяльності органів місцевого самоврядування) -№ 4048. Профільному комітету доручено доопрацювати законопроект до другого читання за скороченою процедурою.


У цілому також ухвалено Закон «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (№ 3677), яким скасовано кінцеву дату мораторію на виплату державного боргу. Таке рішення підтримали 242 депутати.


За чинним законом дія мораторію завершується 1 липня 2016 року. У законі змінено статус державного боргу з тимчасового (до 1 липня 2016 року) на постійний (без зазначення кінцевої дати терміну дії). Автори законопроекту пояснюють його тим, що ухвалення документа дозволить Кабінету Міністрів виконати всі взяті зобов’язання в частині реформ, які погоджені з МВФ.


На початку пленарного засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив про те, що фракція Блоку Петра Порошенка поповнилася ще чотирма депутатами: Андрій Немировський вийшов зі складу депутатської групи «Воля народу» та увійшов до складу фракції БПП, а також до фракції Блоку Петра Порошенка увійшли позафракційні народні депутати Юрій Бублик, Сергій Міщенко та Сергій Рудик.

 

Любомир Зубач, Олександр Дубінін, Олег Березюк.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.