Про це говорили у Черкасах звільнена з полону сепаратистів журналістка з Луганська Марія ВАРФОЛОМЕЄВА та головний редактор газети "Донбасс" Олександр БРИЖ.

 

На знімку: Олександр БРИЖ (крайній зліва)Марія ВАРФОЛОМЕЄВА та черкаський волонтер, правозахисник, колишній в'язень тюрми "ЛНРВалерій МАКЕЄВ.

 

На зустрічі із журналістами Марія розповіла про 419 днів свого ув'язнення, про фізичні страждання і моральні тортури, які довелося пережити їй у лабетах ворога. Звинувачену у підривній діяльності та у зв'язках із "Правим сектором", дівчину тримали у підвалах, змушували зізнатися у нескоєних злочинах. Тільки завдяки волонтерам та тиску громадськості Марію третього березня звільнили з-під арешту, обмінявши на російського снайпера.

 

Олександр Бриж поділився своєю історією "спілкування" з проросійськими бойовиками. Другого червня 2014 року озброєні бандити ввірвалися у редакцію газети і зажадали від головного редактора "служити Новоросії". Після доби допитів і погроз Олександра Михайловича відпустили, і він відразу покинув рідний Донецьк. Зараз мешкає у Черкасах. Газета формується дистанційно, друкується у Харкові, розповсюджується на контрольованих Україною територіях Донбасу.

 

-- Мене запросили до Брюсселю, -- додає до своєї розповіді Марія Варфоломеєва. -- Там відбудеться презентація документального фільму про події на сході України впродовж останніх двох років. Я, як свідок цього жахливого відрізку часу в історії моєї країни, розповідатиму про побачене і пережите. Говоритиму також про те, що й зараз: не треба забувати про пекло війни. Воно на Донбасі триває й зараз... Звертатимусь до співвітчизників. Якщо ми не можемо змінити агресивну громадянську свідомість частини жителів сходу, то потрібно дбати про наступні покоління. Повірте, діти виростуть іншими, якщо ми дбатимемо про їх цивілізований розвиток, активно працюватимемо з ними.

 

Ліна ЛЕБЕДЕНКО.

Фото автора.

 

Черкаси.

 

Голос України