Позиції українських виробників на міжнародних ринках треба посилити через страхування, гарантії та дешеве кредитування експортних операцій. Зробити це можливо завдяки створенню експортно-кредитного агентства (ЕКА). Відповідний законопроект ухвалено парламентом у першому читанні. На цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк під час круглого столу на тему: «Експортно-кредитне агентство — як дієвий інструмент стимулювання українського експорту».

 

«ЕКА потрібне, щоб озброїти український уряд дієвим механізмом для подолання ганебної ситуації із деіндустріалізацією та послабленням економіки, що є загрозою для національної безпеки. Падіння експорту та його примітивізація означає гірший торговельний баланс, слабшу гривню, більшу залежність від імпортних товарів. Експортно-кредитне агентство є частиною вирішення цих проблем», — зазначив він.

Як запевнив один із авторів законопроекту, народний депутат Олег Кришин, «досвід функціонування експортно-кредитних агенцій в інших країнах свідчить про те, що їх діяльність неминуче призводить до підвищення показників експорту».

«Україна мала можливість підписати експортний контракт з Іраном приблизно на 12 мільярдів доларів, але це неможливо без ЕКА, адже в більшості випадків передбачається передплата або інші методи забезпечення виконання договорів», — зазначив народний депутат Леонід Козаченко, зауваживши: «З Ірану не зняли санкції Сирія, Ірак та Україна».

Виступаючи за економізацію зовнішньої політики, заступник голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Віктор Вовк розкрив міжнародно-правові аспекти цього питання. За його словами, навіть найунікальніші угоди про зони вільної торгівлі не гарантують економічного зростання без належної інфраструктури внутрішньої підтримки власного експорту. Стратегічно важливим вважають прийняття цього закону на ДП «Держзовнішінформ». «Провідні країни нині на порозі нової промислової революції. Зовнішня торгівля України переживає дуже важливі зміни. Без вирішення питання про державну підтримку експорту наша країна ризикує забути себе як промислова держава світу», — заявив представник підприємства Ільдар Усманов, за-пропонувавши як одне з джерел фінансування Світовий банк.

Відновити обсяги виробництва у разі створення ЕКА обіцяють представники суднобудівельної промисловості. «Нам потрібні інші гарантії виконання контрактів для іноземних замовників замість необхідності сплати авансових платежів, а також доступ до ресурсів, прирівняних до європейських», — сказав генеральний директор ТОВ «Смарт-мерітайм Груп» Василь Федін.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.