Про це говорили у Черкасах звільнена з полону сепаратистів журналістка з Луганська Марія Варфоломеєва та головний редактор газети «Донбасс» Олександр Бриж. На зустрічі з колегами Марія розповіла про 419 днів свого ув’язнення, фізичні страждання і моральні тортури, які їй довелося пережити. Звинувачену в підривній діяльності та зв’язках з «Правим сектором» дівчину тримали у підвалах, змушували зізнатися у нескоєних злочинах. Тільки завдяки тиску громадськості Марію вдалося обміняти на російського снайпера.


Олександр Бриж поділився своєю історією «спілкування» з бойовиками. У червні 2014-го озброєні бандити увірвалися до редакції газети і зажадали від головного редактора «служити Новоросії». Після доби допитів його відпустили, і він одразу залишив рідний Донецьк. Нині мешкає у Черкасах. Газета формується дистанційно, друкується у Харкові, розповсюджується на підконтрольних Україні територіях Донбасу.


— Мене запросили до Брюсселя, — каже Марія Варфоломеєва. — Там відбудеться презентація документального фільму про події на сході України. Я, як свідок війни у своїй країні, розповідатиму про побачене і пережите.

Говоритиму також про те, що не треба забувати про пекло війни. Воно на Донбасі триває й зараз... Звертатимуся до співвітчизників. Якщо ми не можемо змінити агресивну свідомість частини мешканців сходу, то потрібно дбати про наступні покоління. Діти виростуть іншими, якщо ми активно працюватимемо з ними.

Черкаси.


Фото автора.


Олександр Бриж (крайній ліворуч), Марія Варфоломеєва та черкаський волонтер, колишній полонений терористів «ЛНР» Валерій Макеєв.