До 70-х роковин трагічних подій минулого на Буковині планують спорудити меморіал на честь жертв голодоморів. У Чернівецькій облдержадміністрації презентували попередній проект пам'ятника у Чернівцях.

 

Чернівецька область наразі є чи не єдиним регіоном, що потребує спорудження пам'ятника, відзначила начальник управління культури області Віра КИТАЙГОРОДСЬКА. Конкурс на кращий проект було проведено ще в 2005 році, тоді переможцем став Іван САЛЕВИЧ. Але вартість пам'ятника, який подав Салевич, обласна влада оплатити не могла, і спорудження меморіалу призупинили.

 

Нині автор-переможець представив новий макет пам'ятника жертвам голодоморів. В основі меморіалу закладені чорні стовбці, які символізують колоски, недосяжні для людей. Також у проекті пам'ятника розміщено чорні гранітні куби, на яких викарбовано страшні для українців слова -- "репресії", "голодомор", "геноцид".

 

Обласне управління культури запрошує громадськість краю до активного обговорення проекту меморіалу. А також звертається до небайдужих меценатів із проханням підтримати його створення матеріально. Адже орієнтовна вартість спорудження становить 800--900 тисяч гривень, а на рахунку управління культури обласної державної адміністрації на виготовлення та встановлення пам'ятника акумульовано лише 38 тисяч гривень.

 

Сергій СУЛИМА.

 

Чернівецька область.

 

Голос України