Новопризначений начальник Хмельницького міського управління освіти Роман Миколаїв заборонив будь-яке репетиторство у стінах школи. Насамперед — додаткові приватні уроки вчителів зі своїми ж учнями. Чиновник виступив з відеозверненням до колег. Попросив директорів шкіл простежити за дотриманням цієї вимоги і пообіцяв особисто прийти з несподіваною перевіркою до будь-якого навчального закладу.
Чи знайдуться засоби впливу на викладачів, які попри заборону підробляють нелегальним репетиторством? Чи зникне попит на такі послуги? Чи достатньо дітям знань, які вони отримують у школі? Відповісти на ці питання важко.

Звичайних уроків замало?

Старшокласники пов’язують із репетиторами свої перспективи щодо вступної кампанії. Щоб скласти ЗНО та вступні іспити, особливо у закордонних вишах, шкільної програми замало.
Не випадково заборона репетиторства викликала неоднозначну реакцію і вчителів, і батьків. Останні, як я переконалася, розрізняють репетиторство «хороше» і «погане». Позитив от у чому: додаткові заняття з учителем дають додаткові знання. Але за кількох умов. Насамперед, викладати має хороший фахівець. Успішні учні починають шукати досвідчених репетиторів-інтелектуалів саме через те, що не задоволені якістю уроків у своїх класах. Знаю чимало випадків, коли задачі з математики старшокласники розв’язують з викладачами вишів.

Добровільне й примусове

Тарифи на послуги репетиторів в обласному центрі коливаються в межах 50—150 гривень, але в окремих випадках можуть сягати півтисячі гривень за годину занять. Сільський учитель може погодитись і на 10—20 гривень за урок.
На жаль, вибір репетитора — не завжди справа добровільна. Інколи його нав’язують... самі ж учителі. Після додаткових занять хтось із дітей і справді починає краще засвоювати матеріал, а для інших змінюються лише оцінки у щоденнику.
Батьки знають: якщо дитина отримує у школі низький бал, потрібно запросити педагога (бажано — того самого, що викладає у вашому класі) на заняття після уроків. Якщо з дитиною додатково працюватиме інший вчитель — оцінки можуть навіть погіршитися. Конкуренції наші вчителі не терплять... Минули ті часи, коли вони пропонували «підтягнути двієчника» безплатно. Нині все має свою ціну.
Таке «заробітчанство» стало масовим явищем у школах, і саме йому вирішив оголосити бій начальник Хмельницького міського управління освіти. Саме нав’язування репетиторства викликає найбільше обурення батьків. Але відмовитись від нього мало хто наважується. Кому захочеться псувати стосунки з учителем?
Повністю ліквідувати це явище нереально. Ідеться насамперед про приватні заняття на території школи — тут заборона може подіяти. Але хто і як простежить за тим, що роблять у школі після уроків кілька десятків педагогів і близько тисячі учнів?

Плати податки — і працюй!

До речі, за нашим законодавством репетиторство — цілком законний вид діяльності. Такі послуги може надавати приватний підприємець, якщо сплачуватиме відповідний податок. Це не заборонено ані викладачу вишу, ані вчителю. Проте якщо хочеш давати додаткові уроки — запрошуй учня додому, орендуй приміщення, шукай інші варіанти. Бо платні заняття після уроків за тією самою шкільною партою можуть вилитися учителю і в догани, і в звільнення, і навіть у кримінальну відповідальність.
Щоправда, почути в місті хоча б про один факт покарання за такі порушення досі не вдавалось. Директори шкіл не зацікавлені у «викритті» своїх підлеглих. Чи будуть зміни надалі — побачимо.

Хмельницький.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.