Ранкове засідання 14 квітня

Верховна Рада обрала Андрія Парубія новим главою парламенту, призначила Володимира Гройсмана новим Прем’єр-міністром та проголосувала за новий склад Кабінету Міністрів України.

Відкриваючи засідання, головуючий Володимир Гройсман поінформував про порядок розгляду питань порядку денного та одразу надав слово Арсенію Яценюку. Тепер уже екс-прем’єр подякував Президенту та всім демократичним фракціям за співпрацю, яка зробила країну сильнішою, а також опонентам і ворогам, які зробили сильнішим його. «Хочу зазначити, що ми спільно зробили багато для нашої країни і нашого народу, але нам треба рухатися вперед», — сказав А. Яценюк та, не чекаючи рішення парламенту про відставку, залишив сесійну залу.
Президент Петро Порошенко розпочав свій виступ із нагадування, що саме на 14 квітня припадає друга річниця від початку антитерористичної операції.
«За ці два роки ми зазнали величезних економічних, а, головне, людських втрат, відповідальність за які цілковито лежить на Росії як на країні-агресорі.
Під виглядом нібито захисту прав російськомовних в Україні, Москва влаштувала справжній геноцид саме в тих районах українського Донбасу, де проживає найбільша кількість російськомовних громадян України. Спочатку перетворила їхнє життя на розпечене пекло, а потім — організувала на тимчасово окупованих територіях ізольовану від усього світу безправну резервацію, якою правлять вбивці та бандити», — наголосив П. Порошенко та, звертаючись до парламентаріїв, повідомив: «Прямо зараз, поки ми тут, в зоні антитерористичної операції несуть службу 69 000 українських військових». Народні депутати відреагували на ці слова глави держави вставанням.
Звернувшись до теми парламентсько-урядової кризи, Президент зазначив, що Україна лише вчиться парламентської демократії, для якої зміна урядів та переформатування коаліцій є рутиною, справою часом складною, але звичною. Нагадавши, що внаслідок Революції Гідності відбулося повернення до парламентсько-президентської політичної системи, він зауважив, що як гарант Конституції не міг відсторонено спостерігати за тим, як країна занурюється у безвладдя, а загроза хаосу ставала реальною як ніколи. При цьому він зауважив, що оскільки завдання, які стоять перед наступним урядом, вражають своїми масштабами, то це стало причиною того, що черги в крісло очільника Кабінету Міністрів не було. «Взяти і зробити, виявляється, не так просто, як придумати красиві гасла», — сказав П. Порошенко та додав, що й симпатична ідея технократичного уряду також не знайшла особливої підтримки. «Тому коаліція пристала на іншу концепцію: у нас буде політично відповідальний уряд, і цю відповідальність зголосилися нести дві політичні сили, які утворили нову коаліцію, і позафракційні депутати, які долучились до її складу, або залишились у її складі», — сказав глава держави.
Звертаючись із парламентської трибуни до країни і світу, Президент підкреслив, що новий уряд, як і попередній, неухильно проводитиме курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію, реформи і глибоку внутрішню європеїзацію України. «Жодна кома не міняється в документах, які визначають засади зовнішньої та внутрішньої політики», — сказав він та наголосив, що поява в структурі уряду відповідального за європейську та євроатлантичну інтеграцію віце-прем’єра — це не лише символічний жест, а практичний крок до того, аби всі наші урядові рішення приводилися до спільного європейського знаменника. «Що я, як Президент, очікую від нового уряду? Того ж, що і все суспільство: зростання економіки та добробуту людей. Від стратегії виживання, цілком виправданої у 2014—2015 роках, треба переходити до стратегії прискореного розвитку, від затягування пасків — до їхнього послаблення», — сказав він та зазначив, що це завдання буде по силах, якщо уряд доб’ється істотного покращення інвестиційного клімату, і ключовим елементом тут є боротьба з корупцією. Президент також нагадав, що свого часу міністр економіки обіцяв дерегуляційну гільйотину, але «якби під час Великої французької революції гільйотину заряджали настільки довго, королева Марія Антуанетта і досі була би жива».
П. Порошенко висловив розчарування тим, що три політичні сили поставили себе за межі європейської, демократичної коаліції. «Як гострословлять політичні коментатори, замість широкої коаліції утворилася куди ширша опозиція», — сказав він та, водночас, запевнив, що поважає право і рішення тих політичних сил, які, не давши жодного шансу новому уряду, стали до нього в опозицію. «Я подаю руку всім тим політичним силам, які зайняли місце в опозиції. Хтось до уряду, хтось до Президента, але ніхто не має знаходитись в опозиції до України!» — заявив Президент та зазначив, що найближчим часом закликатиме всіх ідеологічних однодумців ухвалити в другому читанні зміни до Конституції в частині судової реформи. Ще одним спільним завданням коаліції та опозиції П. Порошенко назвав зміни до Конституції в частині децентралізації, виконання Мінських угод та відновлення територіальної цілісності України, включаючи повернення Криму. Закликавши парламентаріїв затвердити новий склад уряду, Президент повідомив, що вносить на посаду Прем’єр-міністра кандидатуру Володимира Гройсмана, а також що в рамках своїх конституційних повноважень знову пропонує на посади міністрів оборони та закордонних справ Степана Полторака і Павла Клімкіна.
Під час обговорення керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк побажав новому уряду та новій коаліції успіху, оскільки їхній успіх — це успіх країни. «Ми гарантуємо, що як державницька і європейська опозиція будемо разом з вами, дивитимемося, як ви робите і робитимемо разом з вами», — сказав він та закликав нову коаліцію «не починати погано», а проголосувати окремо як постанову про відставку Яценюка, так і постанову про обрання нового прем’єра.
Керівник фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко, назвавши роботу попереднього уряду незадовільною, закликав владу у своїй наступній діяльності зосередитися на питаннях запровадження миру, створення програми порятунку економіки, ухвалення чесного бюджету та боротьбі з корупцією. Він також повідомив, що фракція за новий склад уряду не голосуватиме, оскільки в ньому фактично не представлені вихідці зі східних регіонів.
Лідер фракції Блок Петра Порошенка Юрій Луценко, реагуючи на ці звинувачення, заявив, що україно-російська війна якраз і розпочалася через те, що дехто ділив Україну на «західняків» і «східняків», довів до смертей Донецьк, Луганськ і окупований концтабір Крим. «Прошу припинити ділити людей за місцем походження, по партійності, по вірі. Ми всі — українці», — сказав він. Також Ю. Луценко зазначив, що 14 квітня історичний день не тому, що ми змінюємо одного прем’єра на іншого, а тому, що дві фракції змогли подолати шкідливу українську звичку чубитися аж до розстрілу. «Ми знайшли в собі сили створити коаліцію у 227 народних депутатів, які входять до БПП та «Народного фронту», щоб далі йти дорогою, яку визначив нам Майдан», — наголосив він та закликав звикати, що відставка уряду не є трагедією.
Віктор Бондар («Відродження») висловив сподівання, що міністри та парламентська коаліція припинять займатися популізмом і в цьому разі депутатська група, безумовно, підставить їм плече.
Максим Бурбак («Народний фронт») зазначив, що фракція добре розуміє, хто та для чого розпочав цілеспрямовану дискредитацію уряду Яценюка. «Арсеній Яценюк прийняв державницьке рішення. У цій кризі треба було поставити крапку. Впевнені, що справедливу оцінку роботі уряду Яценюка українські громадяни дадуть згодом», — підкреслив він та висловив сподівання, що новий уряд скористається напрацюваннями попередників і не втратить темпу реформ. При цьому він наголосив, що Блок Петра Порошенка та Президент, отримавши основні управлінські важелі в державі, фактично взяли відповідальність у свої руки. «Це почесна і відповідальна місія. Зі свого боку, як друга за чисельністю фракція і учасник коаліції, обіцяємо українському суспільству бути на сторожі національних інтересів», — наголосив він.
Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що фракція не голосуватиме за новий склад уряду та переходить в демократичну європейську опозицію. До того ж вона висловила думку, що де-юре в парламенті нової коаліції так і не створено. «Чесна справа — це покласти на стіл підписи щодо створення коаліції, так, як створювалася попередня коаліція. Тому що сьогодні коаліція буде створена на папері», — сказала вона та додала, що до справжньої коаліції увійдуть ті, хто проголосує за призначення нового Прем’єр-міністра і нового уряду.
Ю. Тимошенко також заявила, що «Батьківщина» розпочинає масштабні консультації з громадянським суспільством та з професійними колами для того, щоб було сформовано новий курс держави і в України з’явилася надія, а не тільки відбулася «перестановка стільців». 
Представник депутатської групи «Воля народу» Анатолій Гіршвельд наголосив, що в нинішній ситуації потрібно говорити про розвиток економіки та висловив переконання, що уряду Гройсмана вдасться перетворити країну із експортера дешевої сировини на експортера високотехнологічної продукції.
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко звинуватив новостворену коаліцію в окозамилюванні та висловився за окреме голосування про відставку Яценюка та за призначення нового прем’єра. «Ніхто в суспільстві не бачить створення нової коаліції, адже цієї коаліції немає», — сказав він та звинуватив Президента у спробі узурпації влади.
Відкидаючи ці звинувачення, Юрій Луценко наголосив, що коаліція має 230 голосів, з яких 227 входять до фракцій БПП і «Народного фронту». «Конституція вимагає внесення кандидатури нового прем’єра коаліцією саме фракцій, котрі мають 226 голосів. Така чисельність у нас є. І саме цей факт бісить тих, хто хоче кричати про коаліцію. Не вийде, панове! Ми будуватимемо країну, попри те, що цього не хоче широка опозиція», — підкреслив він та закликав бути в опозиції до конкретних кроків конкретного уряду, а не до країни заради голого піару і чергового виборчого шабашу. «Не буде цього. Розумію сум наших широких опозиціонерів — виборів не буде. Буде робота на країну», — заявив Ю. Луценко.
Після цього Верховна Рада ухвалила постанову про відставку Арсенія Яценюка з посади глави уряду та одночасно про призначення новим Прем’єр-міністром Володимира Гройсмана. «За» проголосували 257 народних депутатів. Також цим документом скасовано постанову про визнання роботи уряду Яценюка незадовільною.
Наступним рішенням Верховна Рада відкликала Володимира Гройсмана з посади глави парламенту у зв’язку з поданою заявою.
Новим очільником Верховної Ради (з одночасним звільненням з посади Першого заступника глави парламенту) було обрано Андрія Парубія. Це рішення підтримали 284 народні депутати.
Під час обговорення питання обрання нового Голови Верховної Ради лідер Радикальної партії Олег Ляшко побажав Андрію Парубію дотримуватися Регламенту і Конституції та повідомив, що фракція підтримує його кандидатуру.
Сергій Соболєв («Батьківщина») закликав керівництво Верховної Ради проводити усі рішення через сесійну залу, а не через кулуарні наради. «Ми сподіваємося, що важливі законодавчі ініціативи будуть вноситися в зал, а не роками розглядатися чи не розглядатися в комітетах», -сказав він.
Представниця «Народного фронту» Вікторія Сюмар нагадала, що саме Андрій Парубій не просто був на Майдані — він сам був Майданом. «Саме він створював сотні Майдану та коли був головою «Самооборони Майдану», саме він у найекстремальніші часи приймав екстраординарні рішення і саме він був поранений на Майдані і опинився в епіцентрі війни, коли став секретарем Ради національної безпеки та оборони, саме він закладав основи Національної гвардії України, неодноразово був на фронті, і значною мірою саме завдяки Андрію Парубію, коли він став Першим заступником глави парламенту, приймалися реформаторські закони», — наголосила вона та зазначила, що велика честь для парламенту мати своїм головою такого державника, як Андрій Парубій.
Після обрання Головою Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що для нього це велика честь і відповідальність. «Від Майдану і досьогодні я робив усе, щоб обстояти українську державність і перемогти супротивника. Я не буду давати голосних обіцянок, але своєю роботою продемонструю те, щоб парламент і надалі залишався ключовим центром прийняття рішень в державі та щоб ми разом змогли домогтися перемоги України», — сказав новий глава парламенту.
Першим заступником Голови Верховної Ради обрано Ірину Геращенко — це рішення підтримали 260 народних депутатів. «Я усвідомлюю, що це велика відповідальність, бо саме відповідальності дуже часто не вистачає українському політикуму», — сказала вона та пообіцяла використовувати свою посаду задля захисту інтересів України, зокрема, щоб якомога скоріше вийшла на волю Надія Савченко та інші українські полонені, що зараз перебувають у тюрмах у Російській Федерації та на окупованих територіях.
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман з трибуни парламенту склав присягу на вірність українському народові.
Глава уряду подав до Верховної Ради Програму діяльності новообраного Кабінету Міністрів України. Представляючи програму, В. Гройсман наголосив на потребі взаємодії уряду з парламентом та продовженні впровадження реформ у державі. Він зазначив, що Верховна Рада проявила свою стійкість та патріотизм, а країна отримала шанс врегулювати ситуацію. В. Гройсман зазначив, що першочергові кроки уряду повинні не просто вирішувати сьогоднішні нагальні потреби, а закладати кроки до подальшого розвитку країни.
«Наша мета зробити незворотні перетворення України на сучасну європейську державу», — сказав Володимир Гройсман.
За його словами, у своїй діяльності уряд керуватиметься стратегією «Україна-2020», Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, Планом законодавчого забезпечення реформ, затвердженим парламентом, Коаліційною угодою. В. Гройсман заявив, що зобов’язується упродовж місяця представити чіткий помісячний план — що буде зроблено до кінця року та підготувати план розвитку країни на короткострокову перспективу.
Одним із ключових завдань нового уряду В. Гройсман назвав налагодження ефективного державного управління, яке має бути спроможним вирішувати проблеми людей, повинно почути людей, змінити систему роботи Кабінету Міністрів та міністерств, систему взаємодії уряду і парламенту, комунікацію між ними. На першому засіданні уряду перед міністрами буде поставлено завдання протягом місяця представити чіткий план проблем і дій. Новообраний прем’єр запевнив, що уряд перебуватиме у постійному діалозі з народними депутатами.
Програма діяльності уряду складається із 16 розділів: реформа системи нацбезпеки та оборони, конституційна реформа, відновлення територіальної цілісності та відбудова Донбасу, оновлення влади та антикорупційна реформа, судова реформа, реформа системи органів правопорядку, децентралізація та реформа публічної адміністрації, забезпечення прискореного економічного розвитку, регуляторна політика і розвиток підприємництва, реформа фінансового сектору, сільського господарства, реформа енергетики та енергонезалежність, інфраструктура і транспорт, забезпечення громадян комунальними послугами та реформування житлової політики, соціально-гуманітарна реформа, реформа системи охорони здоров’я, реформа системи управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики.

***

На початку засідання головуючий повідомив про входження до фракції Блок Петра Порошенка Федора Негоя та привітав із днем народження народних депутатів Олександра Бригинця і Анатолія Євлахова.

 

Зокрема, у сфері національної безпеки та оборони Кабінет Міністрів у своїй програмі діяльності зобов’язується перейти до нової функціональної системи Збройних Сил України відповідно до стандартів НАТО (STANAG), зокрема, створення швидких сил реагування, підрозділів з високотехнологічним озброєнням, підвищити посадові оклади військовослужбовцям, розміщення державного оборонного замовлення на підприємствах військово-промислового комплексу.
У програмі уряду також ідеться про запровадження нових підходів до оцінки загроз у сфері національної безпеки, вдосконалення системи державного стратегічного планування та прогнозування з метою виявлення і запобігання виникненню кризових ситуацій, а також створення дієвої системи мобілізаційної підготовки та мобілізації.
У розділі Програми діяльності Кабінету Міністрів України «Відновлення територіальної цілісності та відбудова Донбасу» уряд, зокрема, зобов’язується:
— розробити Державну стратегію щодо відновлення цілісності України, окупованих територій, дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території;
— створити інформаційну базу (реєстр) даних про внутрішньо переміщених осіб та вирішення проблеми своєчасного здійснення соціальних виплат;
— відновити життєдіяльність на визволених територіях, забезпечення прозорого використання залучених коштів;
— залучити міжнародну підтримку програми деокупації Криму.
Програма діяльності нового Кабміну також містить багато інших новацій. Зокрема «Оновлення влади та антикорупційна реформа», «Децентралізація та реформа публічної адміністрації», «Реформа сільського господарства».
Схваливши 243 голосами Програму діяльності Кабінету Міністрів, парламентарії підтримали заяви Володимира Гройсмана, Лілії Гриневич, Іванни Климпуш-Цинцадзе, Степана Кубіва, Тараса Кутового, Остапа Семерака та Ігоря Насалика про дострокове припинення депутатських повноважень у зв’язку з обранням до складу уряду.
Також Верховна Рада ухвалила постанову «Про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради у зв’язку з діями, що порушують Конституцію України і Закони України, підривають засади місцевого самоврядування, суперечать інтересам територіальної громади смт Коцюбинське, та призначення позачергових виборів».

 

 

Ірина Геращенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.