Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні та Молдові Нурберди Аманмурадов.


Візит дипломата до стародавньої Умані зумовлений широкими науковими, освітніми, культурними взаєминами, які віднедавна було налагоджено між навчальними закладами Східного Поділля та Туркменістану. Зокрема, нині на одинадцяти факультетах педагогічного університету здобувають вищу освіту 228 туркменських студентів.

 

Загалом за період з 25 серпня по 15 листопада 2014 року у зв’язку з російсько-сепаратистською агресією на сході країни було переведено і поновлено на навчання в Уманському педуніверситеті 235 іноземних студентів зі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Луганського національного аграрного університету, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. З них 73 студенти уже отримали диплом бакалавра.


Послу Туркменістану розповіли, що під час адаптації його співвітчизників до нових умов проживання і навчання велика увага приділяється вивченню духовної спадщини України, а також ознайомленню з історією, культурою та народними звичаями Туркменістану. Туркменські студенти брали активну участь у загальноуніверситетських і міських заходах, у святі до Дня незалежності Туркменістану, у спортивних змаганнях, майстер-класах з народних ремесел.


Під час зустрічі зі студентами посол закликав юнаків і дівчат більше і предметніше займатися наукою. Наголосив, що в педуніверситеті є аспірантура і нині там навчається один аспірант із Туркменістану. «Умань, — зазначив Нурберди Аманмурадов, — тихе спокійне місто. Мешкають у ньому приязні, доброзичливі люди, й найголовніше завдання студентів — гарно навчатися. Вивчати щонайменше дві іноземні мови. А ще — займатися спортом, бо здоров’я є вкрай важливою складовою успішності».


Наступного року в Туркменістані відбудеться олімпіада, і Нурберди Аманмурадов висловив сподівання, що участь у ній візьмуть його співвітчизники — студенти факультету фізичного виховання УДПУ.


Найтеплішим моментом зустрічі в Умані стало спілкування посла зі студентами їхньою рідною мовою.

Черкаська область.

 

Посол Нурберди Аманмурадов (у центрі) та ректор університету Олександр Безлюдний (ліворуч).

 

Фото надано прес-службою Уманського педуніверситету.