Сьогодні, 22 квітня, вітчизняні державні медичні установи разом із деякими приватними клініками проведуть безплатну діагностику громадян із метою виявлення меланом і новоутворень шкіри на ранніх стадіях.

Статистика свідчить: злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є одним із найпоширеніших видів онкології в Україні. Тільки торік за один день оглядів попередній діагноз меланоми було встановлено 208 людям, рак шкіри — 750. Захворювання небезпечне тим, що на початковій стадії не викликає жодних симптомів. Утім уже протягом першого року після початку переродження родимки недуга дає метастази в життєво важливі органі. Лікарі рекомендують звертатися по медичну допомогу у разі найменших відхилень у зовнішньому вигляді невуса.


За словами голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, яка є ініціатором таких безплатних оглядів, своєчасне виявлення проблеми може допомогти позбутися її та забути зовсім, бо потрібно всього лише провести хірургічне вирізання.


«Важливу роль у процесі виявлення онкозахворювань шкіри мають самоогляди. Наприклад, американська статистика свідчить, що наявність меланоми в 80% випадків установлюється в домашніх умовах членами родини, а не лікарями», — каже Ольга Богомолець. Вона додала, що видалення родимок на перших стадіях небезпечних змін є безплатною процедурою та не несе ризику для життя.