У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення триває робота над проектом Трудового кодексу. Після ухвалення документа в першому читанні, до нього надійшло 1600 поправок від народних депутатів. Нині їх розглядає робоча група, створена при комітеті. Кожна пропозиція згодом вивчатиметься і народними депутатами разом із технічними коментарями Міжнародної організації праці (МОП). Власне, вони й були представлені під час останнього засідання комітету. Участь у заході взяли народні депутати, представники Міжнародної організації праці, адміністрації Президента, органів державної влади, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, науковці.

 

За словами голови комітету Людмили Денісової, проект Трудового кодексу було надіслано для експертизи до Міжнародної організації праці одразу після ухвалення в першому читанні. «Це не перший проект Трудового кодексу за роки незалежності. Однак сподіваюся, що саме він буде підтриманий усіма сторонами соціального діалогу та прийнятий у цілому Верховною Радою України», — наголосила Л. Денісова.

У свою чергу національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук зауважив, що нинішній захід — результат чотиримісячної праці, яку провело Міжнародне бюро праці. «Ці коментарі дуже змістовні, вони є потужним інструментом. Наша і ваша робота має сприяти головній меті — вдосконаленню трудового законодавства з тим, щоб зробити якісний, сучасний, дієвий правовий документ. Який би працював в українських умовах та відповідав міжнародним стандартам», — сказав він.

Експерти проаналізували проект Трудового кодексу щодо колективної системи розв’язання трудових спорів, охорони праці, відповідності до конвенцій Міжнародної організації праці. Серед рекомендацій, зокрема, міститься й така: «Бюро настійно рекомендує забезпечити, що будь-яка зміна істотних умов праці не дозволяється без згоди працівника» (Рекомендація 39).

Як зауважив директор відділу реформування трудового права департаменту управління та трипартизму МОП Колін Фенвік, головне у проекті Трудового кодексу — це забезпечити баланс між інтересами держави, профспілок, які представляють працівників та роботодавців. Щоправда, як з’ясувалося, зробити це буде непросто. Принаймні коментарі, озвучені під час заходу, як зауважив голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань проф-спілок Григорій Осовий, «викликають емоції».

Так, перший заступник голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Олексій Мірошниченко заявив, що роботодавців не влаштовує такий проект Трудового кодексу. «Ми чекали, що проект забезпечить гарантії праці людини та стане інвестиційно привабливим для економіки країни, для роботодавців. Варіант, який ми бачимо, не відповідає нашим очікуванням», — сказав він. «Якщо врахувати всі соціальні очікування від документа, то він є занадто дорогим», — додав представник роботодавців. Серед озвучених ним проблем містяться: дисбаланс прав та інтересів роботодавців та працівників (Трудовий кодекс встановлює презумпцію винуватості роботодавця); нерівні можливості відстоювання прав; архаїчність окремих норм проекту Трудового кодексу. «Скільки можна говорити про трудові книжки, молоко, про теплу газовану воду в гарячих цехах», — заявив О. Мірошниченко. Ще одна проблема, за його словами, — фінансово обтяжлива система різного роду оплачуваних відпусток (загалом їх 17). Відпустки з навчання також не влаштовують роботодавців. «У нас не запитують, чи потрібно це нам», — наголосив О. Мірошниченко. «Ми плекали надію, що до другого читання щось змінимо. Але кількість правок, на наш погляд, лише погіршила ситуацію. Тому є два сподівання: на комітет та на сесійну залу. У такому вигляді кодекс не влаштує ні бізнес, ні роботодавців, а відтак і працювати не буде», — переконаний він.

Такі висловлювання обурили голову Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок Г. Осового. Наразі профспілки не готові стовідсотково підтримати проект Трудового кодексу. Проте наголошують: базовий принцип сприйняття кодексу полягає у тому, щоб не було звужено права громадян та представницькі функції профспілок. Крім того, Трудовий кодекс має бути опрацьований з урахуванням стандартів МОП, директив ЄС. А «білі плями» в чинному законодавстві мають бути врегульовані на засадах взаємоприйнятності для працівників, профспілок та роботодавців. «Тому дискусія, розпочата представниками роботодавців, уже викликає певні емоції. Якщо їх не влаштовує, щоб була газована вода — зробіть негазовану. Але людина, яка працює в гарячому цеху повинна мати можливість відтворити водний баланс, необхідний для продуктивної праці», — наголосив він.

За його словами, роботодавці також підтримали імплементацію національного законодавства до європейського. «Тож якщо проводити реформи, то в пакеті з усіма складовими, які несе в собі зміна трудового права», — вважає Г. Осовий.

Профспілки ще вивчать і ретельно опрацьовуватимуть висновки експертів. Лише після цього вони визначатимуться, чи підтримувати проект Трудового кодексу у другому читанні.