Подією тижня можна вважати приєднання України до Паризької угоди про боротьбу зі зміною клімату. Паризька, бо її ухвалювали у Франції у грудні торік. А підписували днями в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Документ спрямований на те, щоби стримати в планетарному масштабі глобальне потепління. Це означає, що й нам треба працювати над зменшенням викидів вуглекислого газу у виробництві та сільському господарстві. Ми й раніше це декларували, а тепер доведеться ще й конкретних заходів вживати. До яких висот нам варто прагнути, можна побачити на прикладі Великобританії. На Туманному Альбіоні потужність сонячних установок протягом доби перевищила потужність вугільних електростанцій. Саме енергія небесного світила відіграватиме важливу роль у боротьбі зі зміною клімату.


Минулого тижня Кабмін погодив кандидатури очільників стратегічних підприємств — Укрпошти та Укрзалізниці. Цю подію можна назвати призначенням тижня. Керівників обирали за конкурсом. Головного керманича вітчизняних залізниць відшукали в Польщі. Войцех Бальчун уже обіймав таку посаду в своїй країні. А ще він — знаний музикант і пообіцяв швидко вивчити українську мову. Тож під чию дудку «танцюватимуть» тепер усі працівники держави в державі, як часто називають Укрзалізницю, уже відомо. Але в який бік, образно кажучи, рушать потяги — можемо лише гадати. Інформацію, якою рясніє Інтернет, буцімто, туалети у вагонах тепер стануть платними, вважаємо «фейком» конкурентів. Та, як повідомив новий керівник, зміни в Укрзалізниці мають бути спрямовані на істотне збільшення доходу, що дасть змогу інвестувати в модернізацію рухомого складу та інфраструктуру. На перший погляд — нічого поганого. Втім, нам, пасажирам, все ж хотілося б, щоб додаткові кошти публічне акціонерне товариство консолідувало не за рахунок підвищення тарифів, а завдяки мінімізації корупційної складової. Якщо прибутковість залізниці забезпечуватиметься шляхом здорожчання квитків, то суттєво обмежиться можливість пересування українців.


Тепер про банківську перспективу. Минулого тижня НБУ знизив облікову ставку до 19% річних. Було 22%. У Головній фінансовій установі країни стверджують, що це стало можливим завдяки суттєвому послабленню ризиків для цінової стабільності. Отже, Нацбанк пішов на такий крок, побачивши, що інфляція уповільнилася. У березні її рівень становив 20,9% у річному вимірі. Але, як триває процес стримування цього, безперечно, негативного явища, зокрема, можна побачити на прикладі імпорту овочів та фруктів. Уже завозимо з-за кордону й моркву, й столові буряки, й цибулю. Ледь не весь борщовий набір. Виходить парадокс: українські виробники і перекупники «гальмували» з осені продажі тієї самої цибулі, створюючи штучний дефіцит і нагнітаючи ціни. А зараз ситуація така. Якщо восени цибуля злетіла до 15 гривень за кіло, то нині можна придбати по 8—9. Дивно, вітчизняну продукцію не вдається навесні, як зазвичай, продати дорожче, бо тиснуть імпортні поставки. Водночас давить на внутрішній ринок велика пропозиція від наших виробників. Торгівцям доводиться продавати цибулю за будь-якою ціною, навіть нижчою, ніж закуповували, причому якнайшвидше, бо пропаде.


Сподівання тижня: перший віце-прем’єр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів припустив, що черговий транш в 1,7 млрд. дол. українська влада отримає до кінця червня. Догосподарювалися до того, що без іноземних позичок навряд чи зможемо вчасно гасити борги по вже взятих кредитах. Для отримання цієї міжнародної допомоги Україна повинна виконати низку умов, зокрема, прийняти найближчим часом 19 законів.


Розчаруванням минулого тижня для населення стала заява уряду, який наголошує, що змушений підвищити тарифи на природний газ. Тут треба згадати, що збільшенням і зменшенням норм споживання для населення блакитного палива геть заплутали людей. Вони, скажімо, не поспішають оплачувати виставлені рахунки за газ, сподіваючись на зниження нарахованих сум.


Тепер про економічні позитиви. Статистика, оприлюднена минулого тижня Держстатом, свідчить: промислове виробництво в попередньому місяці порівняно з березнем 2015-го зросло на 4,8%; найбільший злет зафіксовано у виробництві комп’ютерів, електронної та оптичної продукції — 59,7%; у нафтопереробці та виробництві коксу — 26,6%, металургії — 19,1%.


Власне, на такій мажорній ноті ці передвеликодні підсумки хотілося б і завершити.

 

Анекдот до теми

 

Пасажир вривається в купе до провідників:


— Неподобство! І п’яти хвилин не минуло, як ми рушили, а в мене вже поцупили валізу!


— А ви хіба не знали, що купили квиток на швидкий потяг?