Ситуацію, що склалася на річках Хомора і Случ у Баранівському районі Житомирщини, обговорили на зустрічі у Києві народні депутати України, представники низки державних структур і громадських організацій. «Голос України» вже писав про масову загибель там риби, молюсків, рослинності та інших водних організмів. Як зазначив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, ситуація ускладнюється ще й тим, що тепер проходить нерест. Водночас він вважає, що інформація, яка надходить з місця події, надто суперечлива й неоднозначна.

 

Як повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністрації, хмельницькі екологи під час зустрічі висловили думку, що оголошувати надзвичайну ситуацію природного характеру об’єктового рівня не було потреби. Свою позицію вони мотивували тим, що забруднюючі речовини у воді не такі вже й шкідливі та не перевищують норми у 100 разів. У свою чергу, представники Житомирщини запросили хмельницьких колег відвідати забруднене місце та переконатися в масовій загибелі біоресурсів від «нешкідливих речовин».


Під час обговорення були пропозиції створити робочу групу для проведення обстежень у наступному кварталі. За словами начальника облуправління екології та природних ресурсів Вадима Войцешука, штаб створено і перевірки проводитимуть у межах відкритого кримінального провадження і без зволікань.


За результатами досліджень біоматеріалу, проведених Житомирською регіональною лабораторією ветеринарної медицини, причини загибелі фауни в забруднених річках не встановлено. Тому представники київських інститутів відібрали проби води та органічних речовин для більш повного лабораторного дослідження.


Житомир.