Цьогоріч, щоб зібрати Великодній кошик, українцям доведеться викласти в середньому півтисячі гривень. Причому йдеться про мінімальний стандартний набір смаколиків. Одна паска, десяток яєць, по півкілограма домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру, вершкового масла, огірків та помідорів, чверть кілограма хріну та пляшка червоного сухого вина стануть у середньому по країні у 489 гривень, порахували у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки». Найбільше за розговіння заплатять кияни — від 527 грн. за кошик. Найменше — тернополяни — 438 гривень.

 

— Порівняно із минулим роком, за нашими підрахунками, вартість святкового кошика зросла на 20—22 грн., або ж на 5—6%, — розповів учора під час прес-конференції Юрій Лупенко, директор зазначеного наукового центру. — Найбільше у ціні додали молочні продукти. А от м’ясні вироби, навпаки — подешевшали. Ми три роки відстежуємо ціни, беручи в розрахунок один і той само набір продуктів.


Те, що здорожчання виявилось таким помірним, експерт пояснює одразу кількома факторами. По-перше, зниженням купівельної спроможності українців, і як результат — зменшенням попиту. По-друге, фактором сезонності: за рахунок того, що Великдень цього року припадає аж на початок травня, ціни на свіжі овочі та яйця нижчі від минулорічних. Адже у 2015-му це свято відзначали на початку квітня.


Того, що ціни до 1 травня ще зростуть, експерти не прогнозують. Виняток — свіже м’ясо. Воно може додати у вартості ще 5—10 грн.


Та вже після свят продукти харчування для українців можуть стати доступнішими. Як очікують експерти, найближчим часом може бути реанімовано механізм держконтролю за ціноутворенням соціально значимих продуктів. Взятися за це мають Антимонопольний комітет та Держспоживслужба.