Статус учасника бойових дій надаватимуть лише особам, які прослужили в зоні АТО не менш як 30 календарних днів

 

Стан реалізації законодавства у сфері соціального захисту ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань та дітей війни обговорили на слуханнях у Комітеті Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю. Участь у заході взяли народні депутати, представники міністерств, зокрема, оборони, охорони здоров’я, соціальної політики, ветеранських організацій та асоціацій інвалідів АТО.

 

Соціальний захист військовослужбовців — тема надзвичайно актуальна, тим паче за нинішніх наших умов — військових дій на сході країни. До того ж нині вже з’явилася нова категорія ветеранів — їм від 25 до 55 років.


«Сьогодні зі служби звільняються майже 45 тисяч військовослужбовців. Водночас сьома хвиля мобілізації не оголошується. Ми сподіваємося, що 20 тисяч контрактників, які вже прийшли (а щомісяця прибувають від 5 до 7 тисяч на службу за контрактом), забезпечать можливість або не проводити чергову мобілізацію взагалі, або відтермінувати її на осінь та провести у скороченому складі. Ми плануємо: якщо не буде серйозних загострень на сході, за рахунок контрактників, а серед них більшість — ветерани АТО, розв’язати проблеми компенсації звільнених мобілізованих четвертої та п’ятої черг. Але водночас розраховуємо на допомогу комітету, всієї Верховної Ради щодо продовження мотиваційних та стимулюючих чинників», — зазначив директор Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони Валентин Федічев.


Річ у тім, зауважив він, що військові, які нині перебувають на службі, дивляться на ветеранів. Адже рано чи пізно, вони знімуть погони і стануть військовими пенсіонерами.

Тому їм не байдуже, яка буде пенсія, який соціальний захист.


За його словами, саме комітет закладає основи мотивації проходження військової служби. Тому акцентував увагу на тому, що потрібно зробити. Він, зокрема, сподівається, що у 2016 році буде вирішено питання забезпечення житлом сімей військовослужбовців шляхом запровадження виплати грошової компенсації за піднайом житлових приміщень для військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом. «Чому це дуже важливо? Протягом 2015 року було розгорнуто 15 бригад, один полк, п’ять окремих батальйонів. Якщо на їх укомплектування було направлено мобілізованих, які після демобілізації повернуться додому, то нині на їх місце прийдуть контрактники. А вони мають знати, де житимуть після завершення служби», — зауважив В. Федічев. Водночас Міноборони пропонує скасувати обмеження на пільговий проїзд військовослужбовців та встановити 50-відсоткову знижку на оплату житлово-комунальних послуг. Запровадити грошову компенсацію за невикористану щорічну основну відпустку. Встановити військовослужбовцям контрактної та строкової служби, а також тим, хто служить за призовом під час мобілізації, пільги під час вступу до вищих навчальних закладів. Нині, сказав глава департаменту, це положення діє щодо вищих військових навчальних закладів, але пропонується, щоб така пільга застосовувалася стосовно цивільних ВНЗ.


Окремо В. Федічев наголосив на необхідності уточнення критеріїв визначення статусу учасника бойових дій особам, які брали безпосередню участь в АТО.


Щоправда, далеко не всі порушені питання належать до компетенції комітету. «Однак наш комітет завжди відкритий до співпраці», — сказав його голова Олександр Третьяков. Відтак зауважив, що Міноборони має підготувати відповідний проект закону. «Не було жодного разу, щоб комітет відмовив у розгляді законопроекту. Зрозуміло, що наші фахівці його проглянуть, відкоригують. Але основа закону — це ваша парафія, адже ми не знаємо всіх нюансів», — наголосив він. До речі, законопроекти, які пропонує комітет, підтримуються сесійною залою на 99 відсотків. Депутат нагадав також, що вже ухвалено в першому читанні проект, який прирівнює учасників АТО до учасників бойових дій під час виходу на пенсію.


Серед питань, які порушувалися під час слухань, — процедура отримання пораненими воїнами АТО інвалідності. Нині процедура тривала і достатньо проблемна. Із цим погодився і В. Федічев, як і з тим, що цей порядок потрібно міняти. До того ж у грудні був відповідний указ Президента, але ніхто нічого не зробив досі. Після палкої дискусії та обіцянки голови комітету взяти це питання на контроль: «Якщо чиновники зволікатимуть із цим питанням, я готовий іти з вами у будь-яке відомство. Щоправда, потім казатимуть, що був тиск на чиновників, але що робити...» — сказав О. Третьяков, В. Федічев пообіцяв: до кінця травня ці зміни буде внесено.


Голова Української асоціації інвалідів АТО Сергій Тріскач зачепив питання медичного обслуговування. За його словами, до організації надходить багато звернень від бійців, які повертаються з гепатитом, туберкульозом або з онкологічними захворюваннями. «Лікування для таких хворих дуже складне. Нині ми збираємо кошти з волонтерів, міжнародних фондів через те, що Мінохорони здоров’я не може забезпечити їх ліками. Чи передбачено безплатне лікування таких хворих?» — поцікавився він.


За словами заступника міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського, потрібні для лікування цих захворювань медикаменти нині закуповуються через міжнародні спеціалізовані організації. Укладено договори з постачальниками. Найближчим часом ці ліки надійдуть у регіони. Необхідні медикаменти можуть закуповувати й місцеві органи влади, які отримують дедалі більше повноважень у рамках децентралізації. Та все-таки, зауважив чиновник, однаковий та гарантований доступ до медичної допомоги громадяни отримають у разі запровадження страхової медицини.


Звучало також запитання щодо цивільних осіб, які постраждали під час воєнних дій у Донецькій та Луганській областях. Нині їм забороняється ставити діагноз про отримання поранення під час бойових дій. Це питання, як і чимало інших, залишається болючим і наразі без відповіді. Хочеться сподіватися, що створене в новому Кабміні Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб координуватиме і допомагатиме з розв’язанням проблем людей, які залишилися вірні Україні.