Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав подання Полтавської обласної ради стосовно перейменування села Падалки на село Біологічне.


Членами комітету було взято до уваги, що згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України у Полтавському районі Полтавської області у складі Гожулівської сільської ради обліковується населений пункт Падалки (з 1946 року — як хутір, а з 1967-го — як село), котрий налічує 682 мешканця. 

 

За інформацією Гожулівської сільської ради, з 1992 року на місцевому рівні у статистичному обліку та документообігу, в тому числі під час оформлення документів, вчиненні нотаріальних та реєстраційних дій, замість назви село Падалки застосовується назва село Біологічне. Це пов’язано з діяльністю Гожулівської державної біофабрики, якій було передано у постійне користування частину земель Гожулівської сільської ради. У зв’язку з цим виникла практична необхідність, підтримана жителями села та органами місцевого самоврядування, в перейменуванні села Падалки на Біологічне.


Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук повідомив членам комітету, що у висновку Інституту української мови НАН України йдеться: відомості про село Падалки містяться в усіх повоєнних адміністративно-територіальних поділах Української РСР і адміністративно-територіальних устроях України (1987, 2012 рр.). Назва села є множинною формою прізвища Падалка, яке добре відоме на Полтавщині за історичних часів. У листі Інституту також зазначається, що село Біологічне виникло в другій половині ХХ століття, як самостійна адміністративно-територіальна одиниця воно згадується лише в реєстрі адміністративно-територіального поділу Полтавщини (1943—2002 рр.). Ймовірно, виникнення села пов’язане з функціонуванням науково-дослідної біоділянки чи господарства. У зв’язку із зазначеним Інститут дійшов висновку, що колись окремі населені пункти — Падалки та Біологічне — нині складають одне село під різними назвами. Інститут вважає за доцільне зберегти історичну назву села — Падалки.


Народні депутати взяли до відома, що питання про перейменування села Падалки підтримано територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Гожулівською сільською, Полтавською районною, Полтавською обласною радами та Полтавською обласною державною адміністрацією.


Всебічно обговоривши питання, народні депутати вирішили доручити профільному комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради проект постанови «Про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області» та рекомендувати парламенту прийняти його в цілому.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.