Днями реформу охорони здоров’я обговорювали під час слухань у профільному парламентському комітеті. У заході брали участь народні депутати, урядовці, представники адміністрації Президента, профспілок, міжнародних і громадських організацій, науковці, експерти.

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зазначила, що 90% щастя людини залежить від здоров’я. Тому що раніше розпочнеться реформування галузі, то більше людей врятуємо та зробимо щасливішими.

Головною складовою реформи охорони здоров’я, за її словами, є військово-медична доктрина. «Усі лікарі будуть військовозобов’язаними. У вищі навчальні заклади й училища повернуть медичні кафедри. А кожна районна лікарня в умовах військово-медичної доктрини у будь-який момент може перетворитися на військовий госпіталь», — повідомила вона.

О. Богомолець нагадала, що Президент прийняв ізраїльсько-швейцарську концепцію розвитку й оборони країни. «Це така концепція, де кожен лікар військовозобов’язаний, а медичний заклад має вміти надавати послуги військової медицини, військово-польової терапії та хірургії. Так у кожного лікаря з’явиться своє місце в системі мобілізації», — пояснила народний депутат.

Військово-медична доктрина, наголосила парламентарій, охоплює систему не тільки охорони здоров’я, а й освіти. Тому в початкові школи повернеться військово-медична підготовка. А ще треба обов’язково повернутися до парамедицини — підготовки всього населення до надання домедичних послуг.

Крім того, О. Богомолець розповіла, що в рамках медичної реформи буде створено єдиний реєстр медичних працівників та медпрепаратів з порівняльними цінами. Нині, зазначила вона, в нашій країні немає єдиного реєстру медперсоналу, лікарів. А це означає, що ми не знаємо, скільки нейрохірургів готові поїхати на передову в разі військової мобілізації.

Парламентарій переконана: неможливо створити якісну систему без гідної зарплати медикам. Лікар повинен мати всі можливості працювати в професійному конкурентному суспільстві, брати участь у створенні клінічних протоколів та нести кримінальну відповідальність за нанесення шкоди життю пацієнта. Крім того, мати страховий фонд і захист відповідною асоціацією. «Це все нам доведеться зробити», — сказала вона.

Також О. Богомолець вважає, що кожен лікувальний заклад повинен мати права самоуправління. Так він зможе укладати багаторічні договори з вітчизняними фармацевтичними виробниками на закупівлю медикаментів без посередника.

За її словами, нині в зоні конфлікту серед військовослужбовців є спалахи гепатиту, туберкульозу та інших захворювань, з якими люди повертаються з фронту. А це величезні додаткові витрати з бюджету.

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі наголосив, що впровадження медичної реформи потребує істотних змін в українському законодавстві, зокрема у Податковому кодексі, Законі «Про Державний бюджет». З огляду на це, міністр закликав консолідувати зусилля всіх гілок державної влади.

Для роботи системи страхової медицини, за його словами, ухвалення відповідного закону недостатньо. Для повноцінного функціонування системи необхідно, щоб мережа, яка надає медичні послуги, працювала злагоджено і правильно. Зокрема, важливо, щоб було проведено розрахунки, на підставі яких може діяти страхова медицина. Поки що цього немає, тому неможливо її запустити. «Щоб це все зробити, потрібно, щоб Міністерство охорони здоров’я не було закупочним агентством, а займалося контролем (ліцензуванням, акредитацією, адмініструванням тощо). Для цього треба створити центр з контролю захворювань. Це лабораторна система, котра дає можливість швидко реагувати на різні типи епідемії. Вона працює у всіх розвинутих країнах», — розповів О. Квіташвілі.

На його думку, страхова медицина в Україні абсолютно реальна і можлива. Однак для цього необхідно виконати низку завдань, передбачених медичною реформою. Вона має ґрунтуватися на трьох принципах: держава відходить від фінансування інфраструктури і переходить на оплату реальних послуг; пацієнт має змогу обирати поліклініку; шпиталі і клініки отримають автономію. Це, переконаний О. Квіташвілі, дасть можливість лікарням отримувати нові джерела доходів.

А поки що, зазначив він, у нашій країні діє стара медична система. Держава надає послуги і сама їх контролює. Це неправильно, адже дуже складно говорити про якість послуг, якщо монополіст у медицині — влада.

Дослівно

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець:

«Мобілізація військовослужбовців має проходити правильно, як і медогляд. Сьогодні багатьох забирають на службу без рентгена, тесту на гепатит, елементарного аналізу групи крові. Якщо такі речі повторюватимуться і хтось дізнається, що на передову відправлено солдата, у якого немає відповідних медичних обстежень, прошу мені повідомити. Той, хто це допустив, буде покараний».