У Луцьку, напередодні Дня Перемоги, в регіональному музеї українського війська та військової техніки урочисто відкрили оновлену стелу Героїв Радянського Союзу, іменами яких названо вулиці обласного центру. Донедавна вона була розташована в кінці вулиці Шопена, але потрапила в зону будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з офісами ЖК «Центральний», забудовником якого є ТзОВ «Волиньбудіндустрія».

 

Тож у листопаді минулого року будівельники почали розбирати її залізобетонні елементи. Під тиском громадськості незабаром стелу відновили майже у попередньому вигляді. Однак громіздка конструкція монумента, зведена багато десятиріч тому, вже не вписувалася в сучасний вигляд цієї частини Луцька, і міська рада дала дозвіл на його знесення. Щоб не йти в конфлікт із ветеранськими та іншими організаціями, а насамперед з власною совістю, забудовник вирішив посприяти перенесенню монумента на територію розташованого поруч музею, замінивши його громіздкі залізобетонні конструкції на металеві. Відтепер відвідувачі музею зможуть не лише оглянути виставлену на майданчику військову техніку, а серед неї є й зброя часів Другої світової війни, а й дізнатися імена героїв-визволителів Луцька. Співробітники музею готові розповісти усім про кожного з них.
На відкритті оновленої стели були присутні учасники Другої світової війни, АТО, представники громадських організацій, учні шкіл, студенти. Духовенство Волинської єпархії УПЦ відправило молебень і освятило монумент, а ветеранський хор «Подвиг» виконав пісні воєнних років.

Волинська область.

 


На знімку: до присутніх звертається голова обласної організації ветеранів України генерал-майор у відставці Олександр Булавін.


Фото автора.