Багатьом мешканцям нашого селища Куйбишеве і Куйбишевського району на Запоріжжі не подобається нова назва «Більмак», запропонована Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування у законопроекті №4085 від 17 лютого 2016 року. Минуло понад місяць, та лише одиниці моїх земляків звернулися до Верховної Ради.

 


Більшість незадоволених пишуть у селищну раду та районну газету. Редакція друкує листи, але ж районку не читають народні депутати!


Більмачанське — це на честь Більмак-Могили. Таку ідею подав член експертної комісії при Українському інституті національної пам’яті, кажуть, професор. Але той столичний дядько, мабуть, і не був у наших краях, бо не знає, що у районі не менш як десять топонімів із «більмом»! Це річки Більмак і Більманка, гора Більмак-Могила, село Більманка, центр Більманської сільської ради! Неподалік є залізнична станція Більманка Придніпровської залізниці, а при ній виселок, який називають так: станція Більманка. Там теж живуть люди-більманці! А біля села Більманки є Більманська лісова дача (по-народному — Більманський ліс), там теж постійно живуть люди! А ще є Більманське лісництво, створене порівняно нещодавно замість мисливського господарства «Куйбишевське». На станції Більманка є Більманське хлібоприймальне підприємство (тобто елеватор). Був ще одинадцятий топонім із «більмом» — хутір Велика Більманка, але його знято з обліку у застійний період. Як воно в’яжеться із вимогами Закону «Про географічні назви»?


Той невідомий нам професор вирішив «забільманити» увесь район, щоб скрізь були більманські топоніми! Ох і втнув київський товариш! Цікаво, як його прізвище: чи, бува, не Більмак або Більманський?


У часи тоталітаризму (у застійну епоху) у нашому районі був колгосп імені Куйбишева і радгосп «Куйбишевський». Це створювало плутанину! Тому радгосп перейменували на «Придонецький» (нині ТОВ «Придонецьке» у селі Шевченківському). Коли за Микити Хрущова до Куйбишевського району приєднали Розівський, то села і колгоспи із однаковими назвами перейменували! Не повинно бути двох Азовів чи сіл із назвою Вільне!


Інший приклад. Село Куйбишеве на Полтавщині (Шишацький район) незабаром матиме назву Портянки (навіть не Онучі!). Саме так записано у законопроекті, так рекомендував УІНП. Очевидно, Портянки — історична назва населеного пункту...


У проекті постанови парламенту «Про перейменування населених пунктів і районів» є і такі «перли»: Малі Феськи, Цівки, Мокра, Сура, Володькова Дівиця, Хвенівка, Буци, Щоми, Засілля, М’ясожарівка, Бедряги, Хейлове, Жабки, Макитра, Велика Солона, Базилівка, Водокачка, Сліпухівське, Поминик, Бубельня, Барабой...


Читаю оці назви — і мимоволі закрадаються сумніви. Може, хтось прагне отакими недолугими перейменуваннями дискредитувати сам закон про засудження тоталітарних режимів і заборону пропаганди їхньої символіки і налаштовує людей проти нашої Верховної Ради чи взагалі проти усієї влади України — центральної і місцевої?..


Костянтин ПРИЧИНЕНКО.


Куйбишевський район 


Запорізької області.


Фото надане автором.