Я учасник бойових дій. Для отримання у власність земельної ділянки я звернувся до міської ради з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою. Міська рада погодила розроблення технічної документації, проте чиновники пояснили, що передати землю у власність не зможуть, оскільки на місцевому рівні не розроблявся детальний план території. Чи правомірна відмова органу місцевого самоврядування у виділенні земельної ділянки?

Валерій.

Київ.

Відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники бойових дій мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.
Земельну вакханалію, що існує в Україні з часів здобуття незалежності, доповнила правова заборона на передачу земель у приватну власність без наявності містобудівної документації. Йдеться про норму ч. 3 ст. 24 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», згідно з якою у разі відсутності плану зонування або детального плану території передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється. Таке нововведення запрацювало з 1 січня минулого року та іноді заважає бійцям отримати ділянки.
Що ж таке детальний план та зонінг? Містобудівна документація, що визначає планувальну організацію та розвиток території, є детальним планом, а зонування території (зонінг) — це містобудівна документація, що визначає умови та обмеження використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон. Згідно з буквою закону, умовою передачі землі у власність є наявність або детального плану, або плану зонування території. Нагадаємо, що ні детальний план, ні план зонування не можуть бути розроблені без генерального плану, який для деяких населених пунктів теж є головним болем. Проте для міст з кількістю населення до 50 тисяч осіб генеральні плани можуть поєднуватися з детальними планами всієї території таких населених пунктів.
«Голос України» звернувся до Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради з проханням прокоментувати проблемну ситуацію щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО, пов’язану із відсутністю детальних планів у населених пунктах.
В отриманій відповіді зазначалося, що на сьогодні на розгляді в парламенті перебувають декілька законопроектів, спрямованих на відтермінування розроблення планів зонування або детальних планів території. Для цього необхідно внести зміни до закону. В пояснювальній записці до одного з таких законопроектів зазначається, що ситуація із виділенням землі з 01.01.2015 року справді ускладнена. Так, наприклад, через відсутність коштів у місцевих бюджетах виконання робіт з розроблення містобудівної документації майже не проводилося. На прикладі лише однієї Миколаївської області видно катастрофічний стан з містобудівною документацією. З 5 міст лише 2 мають генеральний план. З 911 населених пунктів для жодного не затверджено план зонування, а для 225 населених пунктів взагалі не розроблялося ніякої містобудівної документації.
Як зазначають юристи, органи місцевого самоврядування все ж дають згоду на розроблення проекту землеустрою учасникам АТО, проте попереджають про неможливість завершення процедури приватизації такої ділянки. Відсутність містобудівної документації на певній території не перешкоджає учаснику АТО звернутися з аналогічним клопотанням про виділення землі в іншому населеному пункті, який спромігся знайти кошти на розроблення такої документації. Трапляються випадки, коли чиновники відмовляють у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою учасникам бойових дій, аргументуючи це тим, що вони не місцеві. Такі відмови є протиправними та можуть бути оскаржені в судовому порядку.
У деяких населених пунктах практикують отримання землі шляхом спільного об’єднання зусиль бійців. Так, наприклад, після отримання дозволу на розроблення проектної документації учасниками АТО подається нотаріально засвідчена заява про відсутність наміру забудови земельної ділянки. Така приватизація відбуватиметься із тимчасовим обмеженням права на будівництво. Оскільки розроблення детального плану території потребує фінансових витрат, спільними зусиллями учасники АТО зможуть його замовити, що дасть змогу користуватись земельною ділянкою в подальшому без обмежень. Так чи інакше, сьогодні детальний план території є необхідною умовою для приватизації земельної ділянки та подальшого її використання.