У 2014 році через бойові дії Донецький юридичний інститут було передислоковано спочатку до Маріуполя, а потім до Кривого Рогу. На жаль, не вдалося врятувати багато матеріальних цінностей, у тому числі й бібліотеку. Її фонди нараховували понад 160 тисяч примірників різного характеру багатьма мовами світу. З ініціативи ректора інституту, доктора наук з державного управління професора Віктора Миколайовича Бесчастного та за підтримки колективу розпочалася копітка робота зі створення нового бібліотечного фонду.

 

 

У березні 2015 року інститут звернувся з листами-проханнями про надання допомоги у відтворенні та наповненні бібліотечного фонду літературою юридичної спрямованості до вищих навчальних закладів МВС України, а також до вишів, що мають у своєму складі юридичні факультети. Міністерство внутрішніх справ першим почало всебічно сприяти розвитку інституту на новому місці.


Естафету перейняв ректор Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, президент Академії правових наук України Герой України Василь Тацій, який разом зі своїм колективом передав понад 2000 нових примірників юридичної літератури. Долучилась Національна академія внутрішніх справ, яка презентувала 2026 книжок із правової та правоохоронної тематики, потім — Харківський національний університет внутрішніх справ, який на чолі з ректором, доктором юридичних наук, членом-кореспондентом Національної академії правових наук України Сергієм Гусаровим поповнив бібліотечний фонд вишу цікавою науковою юридичною літературою. Також необхідно згадати про підтримку Львівського державного університету внутрішніх справ та Національної академії внутрішніх справ. Символічно, що першим зареєстрованим примірником у бібліотеці Донецького юридичного інституту стала Конституція України.


Серед тих, хто підтримав Донецький юридичний інститут, були не лише навчальні заклади, а й особисто керівництво системи МВС, провідні наукові діячі, працівники органів внутрішніх справ. Так, книгозбірня поповнилась дарунками професорів Олександра Бандурки, Віктора Боярова, Юрія Заіки, Валерія Тищенка, Віктора Маковія, Лариси Удалової, Ігоря Усенка, Романа Шишки, Олександра Ярмиша.


У ході робочої поїздки до Кривого Рогу для презентування проекту «Моя нова поліція» в навчальному закладі відбулася зустріч заступника начальника департаменту кадрового забезпечення МВС України Ігоря Клименка та першого заступника начальника Департаменту юридичного забезпечення МВС України полковника міліції Володимира Жиденка з науково-педагогічним складом інституту. Під час зустрічі вишу було подаровано 20 одиниць комп’ютерної техніки та 2000 примірників навчальної літератури з правової та правоохоронної тематики від міністра внутрішніх справ.


На сьогодні в інституті триває акція «Подаруй бібліотеці книгу», присвячена 55-річчю навчального закладу, яке відзначається цього року. До акції з великим бажанням та натхненням долучились усі працівники. Завдяки їм фонд бібліотеки систематично поповнюється літературою різних галузей знань.


Одним із перших випускників Донецького юридичного інституту, хто відгукнувся на прохання про допомогу, став випускник 1999 року, а нині професор кафедри цивільного права і цивільного процесу юридичного інституту Національного авіаційного університету, і в недалекому минулому співробітник ДЮІ, Євген Петров. Із власної бібліотеки він передав для поповнення фонду майже 150 примірників літератури, яка знадобилася і студентам, і науково-педагогічному складу інституту. Завдяки широкому колу знайомств, зв’язкам та дружнім стосункам із науковими діячами української юриспруденції бібліотека інституту поповнилася збірниками нормативно-правових актів судочинства та окремими категоріями рішень Верховного Суду України. За прикладом Євгена Вікторовича на допомогу у відтворенні та поповненні бібліотечного фонду Донецького юридичного інституту відгукнулося багато колишніх працівників та випускників: Галина Глушкова, Карен Ісмайлов, Едуард Рижков, Олександр Ситник, Ганна Тетерятник, Володимир Ткаченко та інші.


На сьогодні загальна бібліотека — це велике світле приміщення, яке має два окремі входи, просторі читальні зали, абонемент, книгосховище тощо. Вона обслуговує 1000 читачів, у користування яким надається понад 20 тисяч примірників літератури, переважно юридичного спрямування. Керівництво інституту, науково-педагогічні працівники, співробітники загальної бібліотеки шукають нові джерела поповнення бібліотечного фонду, зміцнення матеріально-технічної бази. «Тож будемо вдячні навчальним закладам, їх керівникам, професорсько-викладацькому складу, підрозділам системи МВС та всім небайдужим, хто разом із нами продовжить наповнення «душі» Донецького юридичного інституту — загальної бібліотеки — необхідною літературою», — запевняють в інституті.

 

У новому приміщенні бібліотеки Донецького юридичного інституту.

Фото надане автором.