ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

 

Ранкове засідання 11 травня

 


На початку ранкового засідання народні депутати привітали із 35-річчям Надію Савченко, яку незаконно ув’язнили у Росії. «Надія Савченко пройшла шлях і на Майдані, і бойовий шлях у батальйоні «Айдар». Наша героїчна льотчиця була викрадена російськими окупантами і стала символом незламності України. З високо піднятою головою вона демонструє, що таке гідність, любов до Батьківщини. Надія Савченко високо несе честь українського офіцера. Переконаний: маємо зробити все можливе, щоб якнайшвидше Надія Савченко була поруч із нами у сесійній залі. Україна з вами, Надю. Із днем народження!» — наголосив Голова Верховної Ради.

 

 

Народні депутати внесли до порядку денного та ухвалили проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу. Як зауважив, представляючи проект, Рефат Чубаров (БПП), щодня з тимчасово окупованого Росією Криму надходять звістки про різке погіршення ситуації з правами людини, про системні та цілеспрямовані репресії проти кримськотатарського народу. Звертаючись до колег, Р. Чубаров закликав їх відкинути будь-які розбіжності й підтримати звернення: «Це буде нашою гідною відповіддю на репресії окупантів проти громадян України, які вони здійснюють щоденно в окупованому ними Криму. А також гідна дія перед нашими колегами європарламентаріями, які завтра (12 травня) у Брюсселі прийматимуть відповідне рішення».


У свою чергу Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, звертаючись до народних депутатів, закликала чесно відповісти самим собі на одне запитання: що кожен із них зробив для захисту кримських татар, кримських українців, Криму?


«Абсолютно очевидно, що маємо активізувати цю роботу. На жодному міжнародному майданчику ми не повинні витрачати час на внутрішні чвари, але надавати повну інформацію про те, що відбувається у Криму з кримськими татарами, з порушенням прав українців, росіян, які займають проукраїнську позицію. І не забувати про наших політв’язнів із Криму — Сенцова, Кольченка», — зауважила вона.


Після обговорення за скороченою процедурою проект постанови у цілому підтримали 240 народних депутатів.


Водночас сесія відтермінувала розгляд проекту постанови «Про визначення представника Верховної Ради України до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби» до остаточного погодження з фракціями. За словами Голови Верховної Ради Андрія Парубія, під час попереднього обговорення виявилося, що «Самопоміч» має необхідність провести переговори з цього приводу. Тож фракція попросила перенести розгляд питання.


Далеко не з першої спроби депутати змогли ухвалити проект постанови про проведення парламентських слухань «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України» (8 червня 2016 року). Головуючий двічі ставив це питання на голосування, проте голосів щоразу бракувало (218 та 219 «за»). Згодом сесія повернулася до його розгляду — 242 депутати все-таки підтримали проведення слухань.


Не вистачило голосів і для ухвалення у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради, її комітетів та народних депутатів. Мобілізуватися обранці змогли лише для того, щоб повернути проект на повторне друге читання — 241 «за».


Варто зауважити, що розгляд усіх питань відбувався в умовах блокування трибуни представниками Радикальної партії. Позицію радикалів роз’яснив лідер фракції Олег Ляшко. «Ми змушені другий день поспіль блокувати трибуну з вимогою створення ТСК щодо офшорів. 100 млрд. доларів, за підрахунками фахівців, вивели з України за роки незалежності. Із цієї суми мало бути сплачено як мінімум 15 млрд. доларів податку. Ось відповідь — де взяти гроші на пенсії, зарплати, дешевий газ, доступні ліки та медичні послуги. Красти менше треба, і тоді будемо жити краще», — заявив він на початку ранкового засідання. Окрім розслідування корупції, О. Ляшко вимагав знизити тарифи, ціну на газ для громадян, повернути пільгову норму споживання 1200 кубів (протягом півроку) по 3,60 грн. за куб газу. «Ми блокуватимемо трибуну до виконання наших вимог», — наголосив він.
Тему розслідування ситуації щодо офшорів підтримав і позафракційний представник ВО «Свобода» Андрій Іллєнко.


Тим часом над президією височів банер: «З днем народження, Надіє!». Із днем народження цього дня також вітали Михайла Хміля («Народний фронт»).

 

Дослівно

 

Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко:


«Україна вкотре звертає увагу світу та світової міжнародної спільноти на порушення прав кримських татар. У цій постанові Верховна Рада вимагає від Російської Федерації негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини і свобод громадянина в Криму, невід’ємній частині суверенної території України, зокрема, прав кримських татар, як корінного народу. Ми закликаємо міжнародну спільноту визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом. Сприяти притягненню до відповідальності всіх винних у протиправній окупації та спробі анексії Криму та системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на українській окупованій території».

 

Павло Пинзеник, Руслан Князевич.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Наталія Новак, Ігор Луценко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.