Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря закликав уряд надати звіт про виконання рекомендацій парламентських слухань щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.

 

«До 1 червня 2016 року уряд має надати парламенту звіт про виконання рекомендацій парламентських слухань щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», — сказав він.


Крім того, голова комітету нагадав, що вже чотири місяці діє закон про забезпечення прав і свобод внутрішніх переселенців, але, «на жаль, за ці чотири місяці жоден нормативно-правовий акт Кабінету Міністрів не приведено у відповідність до цього закону». У цьому зв’язку Г. Немиря висловив сподівання, що ця ситуація буде виправлена вже найближчим часом.


17 лютого Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів парламентські слухання на тему «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні проведення антитерористичної операції». 31 березня 229 голосами парламент ухвалив Рекомендації слухань. Відповідний документ містить 74 пропозиції Президенту України, Верховній Раді та її комітетам, Кабінету Міністрів, міністерствам та відомствам, НБУ та органам місцевого самоврядування щодо вдосконалення як законодавчого забезпечення, так і практичної складової допомоги внутрішньо переміщеним особам. Серед них, зокрема, — створення центрального органу виконавчої влади з питань вимушено переміщених осіб, приведення нормативно-правових актів КМУ у відповідність із Законом України від 24.12.2015 р. №921-VІІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод ВПО», розроблення порядку відновлення зруйнованого та пошкодженого житла громадян, розташованого в зоні проведення АТО на території, контрольованій українською владою тощо.