Фракція «Народний фронт» готова брати участь у реформуванні уряду, а також голосувати за закони, необхідні країні. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат від фракції «Народний фронт» України Юрій Береза (на знімку).

 

 

— Цей рік ми почали з політичної кризи: вихід із коаліції фракцій Радикальної партії Олега Ляшка, «Батьківщини» і «Самопомочі». Тому Арсеній Яценюк, як європейський політик, прийняв рішення, підтримане фракцією, подати у відставку. Водночас ми розуміємо, що відповідальність за все, що відбувається в державі, з нас, народних депутатів, ніхто не знімає, — сказав парламентарій.


За його словами, західні експерти оцінюють діяльність уряду Арсенія Яценюка як рух уперед — Кабінет Міністрів справді був і залишається реформаторським. Однак Верховна Рада не виконала своєї функції й не ухвалила більшість законів, необхідних для реформ.


— Як член парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, можу сказати, що зі 120 поданих нами законопроектів Верховна Рада прийняла лише 45. До того д усі чудово розуміють: держава перебуває в стані війни, але коли доходить до голосування реформаторських законів, підтримки в залі немає, — зазначив Юрій Береза.


Народний обранець підкреслив: якби парламентарії ухвалили закон про конфіскацію майна, то Україна змогла б повернути 27 мільйонів доларів, які були на рахунках Віктора Януковича в банках однієї із прибалтійських країн. Аналогічна ситуація відбувається й із законами, необхідними для оборонної промисловості.


Крім того, Юрій Береза заявив, що Верховна Рада готова підтримати ідею Аерокосмічного агентства про створення багатогалузевого підприємства, яке займатиметься українським космосом. Головним інвестором виступатимуть США.


— На зустрічі в грудні 2014 року із представниками Національного управління із повітроплавання й дослідження космічного простору ми обговорювали, як виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» бере участь у проекті «Морський старт». Воно це робить як субпідрядник Росії. Тобто гроші заходять у РФ, а там вирішують, давати чи не давати їх Україні. У 2014 році, коли розпочалася війна, «Південмаш» припинив це. За два роки ми зробили все, щоб вивести ПМЗ на прямі контракти зі США. Ці договори вже є», — сказав Ю. Береза.


За його словами, США готові фінансувати українську космічну програму, оскільки сьогодні наші ракетоносії наднадійні. І для всіх гравців космічної галузі це дуже вигідно.


У новостворену структури ввійдуть «Південмаш» і Конструкторське бюро «Південне». Їхнє об’єднання необхідне для нормального функціонування підприємства, оскільки досі всі гроші залишалися в КБП, а кошти на утримання ПМЗ не доходили.


— КБП могло б стати двигуном розвитку галузі. Нині підприємство розробило ракетний комплекс із дальністю польоту до однієї тисячі кілометрів. Ця ракета готова до виходу на ПМЗ. Якби ми мали такий комплекс на початку 2014 року, північний сусід серйозно  подумав би, вводити війська чи ні», — підкреслив Юрій Береза.

Дніпропетровськ.


Фото автора.