Майже детективна історія сталася на Вінниччині: підприємець із ПП «Доктор Дельфін» Борис Когут заявив у поліцію та екологічну інспекцію про викрадення двох дельфінів. Директор санаторію «Поділля», в якому перебували морські тварини, Анатолій Реп’ях спростовує інформацію і називає місце, куди перевезли чорноморських афалінів. У слідчих своя проблема — як відрізнити зниклих Зевса й Лілу, такі клички розшукуваних ссавців, від інших дельфінів, з якими їх утримують на новому місці.

Борис Когут утримував дельфінів в орендованому басейні санаторію «Поділля» в курортному місті Хмільник на Вінниччині. Саме звідти зникли тварини.
— Ніхто дельфінів не викрадав, — заявив у розмові з кореспондентом «Голосу України» директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях. — Їх передали на зберігання у Трускавець, в один із найкращих дельфінаріїв України. Передали згідно з документами. Є акт передачі. Що насправді сталося з морськими тваринами?

Виснажені, з травмами...

У Трускавці на телефонний дзвінок відповіла працівниця дельфінарію «Оскар» на ім’я Валентина (прізвище не стала називати). Вона підтвердила факт перебування в них дельфінів із Хмільника. Передала слухавку іншому співробітнику, який теж не захотів назвати себе. Повідомив, що тварин доставили у виснаженому стані і з травмами на шкірі. Сказав, що невдовзі адміністрація і ветлікар проведуть прес-конференцію для журналістів і відкриють усі карти. Відмовився уточнити, яка саме організація займалася їх перевезенням. «Уся інформація про місцезнаходження тварин, їх стан — на сайті дельфінарію», — сказав на завершення співрозмовник. Ось окремі фрагменти повідомлення із сайту дельфінарію:
— До керівництва дельфінарію «Оскар» звернулися волонтери, які стежили за перипетіями навколо дельфінарію «Доктор Дельфін» у місті Хмільнику і переймалися умовами утримання морських тварин та їхнім станом здоров’я. Просили взяти тварин на тимчасове проживання, оскільки в нас є всі необхідні умови для утримання та реабілітації морських тварин. За словами активістів, умови утримання тварин та їх психологічний і психічний стан були жахливі, що підтверджують фото та відеоматеріали, які нам було надано. Зокрема, ними були виявлені численні ураження на шкірі тварин, спровоковані неякісною водою в басейні, констатовано виснаженість дельфінів через недогодовування. Тому в екстреному порядку та завдяки злагодженим діям усіх небайдужих сторін ссавців транспортували до Трускавця. Ще день-два їх перебування у Хмільнику могли закінчитися фатально. Крім того, самі ветеринари не були впевнені в тому, що дельфіни витримають дорогу.
— Процес лікування і реабілітації буде досить тривалий, скільки він займе часу, спеціалісти ще не знають. Наразі проводиться поглиблена діагностика стану здоров’я ссавців, узято додаткові аналізи. Вони перебуватимуть під пильним наглядом фахівців до їхнього повного одужання, — зазначено в повідомленні на сайті дельфінарію «Оскар».

«Вкрали чи вивезли?..»

Перевезенню тварин передувала низка протистоянь між адміністрацією санаторію і керівником ПП «Доктор Дельфін». Санаторій не мав наміру продовжувати договір оренди, екологи встановили, що басейн не повною мірою відповідає встановленим нормам утримання тварин у неволі. Солона вода руйнує комунікації. Приміщення потребує ремонту. Власник дельфінів не поспішав їх забирати.
— Підприємець пан Когут стверджує, що дельфінів у нього вкрали, — каже директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях. — Але ось його рукою написана розписка. Чорним по білому зазначено, що він зобов’язується вивезти дельфінів із басейну до першого жовтня 2015-го. Тепер читаємо далі: «У разі порушення зобов’язань, надаю право санаторію на власний розсуд розпоряджатися тваринами».
Співрозмовник нагадує, що договір оренди закінчився 
1 липня 2015 року. Задовго до вказаного часу адміністрація санаторію попереджала підприємця, що продовжувати угоду не буде. Нарешті після чергового письмового попередження у спорткомплексі розпочали ремонтні роботи.
— На час ремонту ми заборонили доступ у басейн працівників дельфінарію, крім тих, хто годує тварин, — каже співрозмовник. — У відповідь на це пан Когут розпорядився не годувати дельфінів. Ми звернулися до організації із захисту тварин, щоб вони знайшли місце, куди можна перевезти дельфінів. Перші відгукнулися з Трускавця. Саме туди й доставили тварин.

Вивозили вночі без попередження

Власник тварин не розуміє, як можна було вивезти дельфінів без його відома. Каже, що виловлювали і транспортували їх вночі. Йому невідомо, хто були ті люди. Не знає, чи вміють вони поводитися з морськими ссавцями. Наголошує, що дельфінів не так просто виловити у спеціальну ванну. Для цього потрібні спеціальні навички. Припускає, що зробили це тоді, коли спустили воду. При цьому тварини могли травмуватися. За його словами, в дорозі потрібен супровід фахівців. Тим паче на велику відстань — із Хмільника до Трускавця не менш як п’ятсот кілометрів. Чи супроводжував тварин ветлікар, пану Когуту також невідомо. Він із розчаруванням згадує, як торік і міська влада Хмільника, й обласна запевняли його, що нададуть допомогу в завершенні будівництва басейну в місті. Однак далі обіцянок справа не просунулася. Шість мільйонів гривень потрібно для того, щоб закінчити розпочаті роботи з будівництва дельфінарію у Хмільнику. Підприємець будує його на базі колишнього плавального басейну, який викупив у міста. Роботи зупинив через відсутність коштів.

Назад дороги немає

Директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях однозначно заявив, що після ремонту спорткомплексу, де розміщується басейн, не має наміру продовжити співпрацю з ПП «Доктор Дельфін». Каже, про це навіть мови не може бути. Спорткомплекс відремонтують і використовуватимуть за призначенням. Нагадує: «Доктор Дельфін» заборгував санаторію приблизно 600 тисяч гривень за оренду приміщення.
Борис Когут також відкинув можливість повернути дельфінів до нашого міста-курорту. Планує перевезти їх із Трускавця до Скадовська. Каже, там у дельфінарії працюють його давні друзі. До Зевса й Лілу поки що не їздив. Чекає результатів розслідування. Здивований заявою про те, що тварини мають травми і виснажені. За його словами, такими вони у Хмільнику не були. Поки що про результати розслідування йому не повідомили ні поліцейські, ні фахівці екологічної інспекції. Стверджує, що тварини коштують приблизно сто тисяч доларів кожна особина.

Вінницька область.

КОМЕНТАР

Тварин перевозили без документів Начальник Вінницької обласної екологічної інспекції Юрій ДУБОВИЙ:
— Про транспортування тварин, що перебувають у неволі, з одного місця на інше їх власники зобов’язані письмово інформувати одразу три структури — Держветфітослужбу, Держекоінспекцію та Мінприроди. Така інформація має надходити не пізніш як за 10 робочих днів до початку перевезення. У разі форс-мажорних обставин її надають за 24 години до транспортування. Такі вимоги виписано в наказі Мінприроди №622 від 06.12.2012 р. Наша інспекція не отримувала інформації про перевезення дельфінів із Хмільника. Яка організація це робила, також невідомо. Про зникнення тварин дізналися від їх власника. Після чого поінформували правоохоронні органи. Поки що відповіді від них не отримували.

КОМЕНТАР

Як слідчий упізнає Лілу і Зевса?

Керівник відділу комунікацій Вінницької обласної поліції Анна ОЛІЙНИК:
— За заявою підприємця порушено кримінальне провадження (стаття Кримінального кодексу України «Крадіжка в особливо великих розмірах»). За таке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.
Досудове розслідування передбачає процесуальну перевірку. Тобто ще до її початку слідчий має отримати ухвалу суду на огляд приміщення, де перебувають тварини. Не може працівник поліції виїхати на місце і сказати: «Покажіть мені дельфінів». На це потрібні документи. А вже на місці треба буде встановити тварин. Як проводитимуть їх упізнання, це вже справа слідчого.

 

 

Зевс і Лілу до басейну, де вони перебували протягом п’яти років, уже не повернуться.

Фото автора.