Виповнилося 80 літ народному архітектору України Тамарі Панченко.

 

Творчий розквіт Тамари Федотівни припав на час її роботи у столичному НДПІ містобудування. Вона швидко освоїлася з тутешніми академічними стандартами. Невдовзі очолила відділ курортних зон. Саме тут сповна виявила свій талант і наполегливість. Згадуються її емоційні, але при тім змістовні дискусії, скажімо, стосовно долі прадавніх історичних пам’яток чи стану дотримання 2-кілометрової захисної смуги на узбережжі морів.


До речі, свою кандидатську дисертацію («Принципи планування бальнеологічних курортів») вона створювала майже за мотивами власної навдивовижу щасливої сімейної повісті (ще юною студенткою познайомилася з майбутнім чоловіком — згодом відомим громадським діячем, академіком і парламентарієм Любомиром Пирогом — саме на курорті в Моршині).


Її інтелектуальне хобі — подорожувати, збирати садово-паркові, курортні, заповідні чи інженерно-оздоблювальні новації. Відвідавши півсотні країн, найкрасивішими на планеті передусім називає Кам’янець-Подільський і Львів! Хоча сама — корінна киянка. А десь у середині 90-х всерйоз захопилася науковими засадами зеленого туризму. Наслідком чого стали дві фундаментальні книги: «Курортно-рекреаційна система України: сучасний стан і перспективи розвитку» та «Актуальні аспекти сільського туризму (огляд проблеми, рекомендації)». Справжнім же апофеозом її творчості стала цьогорічна узагальнена монографія «Ландшафтно-рекреаційне планування природно-заповідних територій». І понині очолює кафедру ландшафтної архітектури Національного університету будівництва та архітектури. З роси та з води Вам, завжди усміхнена Тамаро Федотівно!