Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій зустрівся з делегацією польсько-української парламентської групи Сейму та Сенату Республіки Польща на чолі з керівником групи Міхалом Дворчиком.

Глава українського парламенту від імені України подякував Польщі за підтримку, наголосивши, що Україна нині продовжує боротьбу за незалежність проти найбільшої мілітарної сили в Європі — путінської Росії. «Поляки, певно, як ніхто розуміють, що наші хлопці на передовій захищають не тільки Україну, а й всю Європу», — сказав Андрій Парубій. І цим, за словами Голови Верховної Ради, напевно, й зумовлена та велика підтримка з боку Польщі, яку відчуває наша держава.

Андрій Парубій зазначив, що історія двох народів є не простою, але ми повинні пам’ятати ті дні, які були великими для історії обох народів. «Минуле не повинне будувати майбутнє, тим паче зараз, коли продовжуємо боротьбу проти імперської навали», — сказав Андрій Парубій.

Глава парламенту також відзначив, що у багатьох реформах, які проводяться в Україні, ми використовуємо приклад Польщі, зокрема, коли йдеться про децентралізацію влади. Також він висловив сподівання на подальшу активізацію співпраці у Балтійсько-Чорноморському регіоні.

У свою чергу, Міхал Дворчик подякував главі українського парламенту за організацію зустрічі. Делегація польського парламенту представляє три найбільші фракції та депутатів, які зацікавлені у зміцненні подальшої співпраці з Україною. Міхал Дворчик запевнив, що, незважаючи на політичні дискусії, Польща є союзником і однодумцем, коли йдеться про підтримку України. Керівник польської делегації нагадав, що першим європейським політиком, котрий під час Євромайдану підтримав Україну і виступив на Майдані, був Ярослав Качинський, голова найбільшої у Польщі партії «Справедливість». Він запевнив, що Польща й надалі налаштована на те, щоб підтримувати демократичний європейський курс України при реформуванні держави і протистоянні зовнішньому агресору. «Тільки тісна співпраці України і Польщі може зробити нас вагомими суб’єктами на міжнародній арені, щоб нас серйозно сприймали і на Заході, і на Сході», — сказав Міхал Дворчик.

Керівник делегації польського парламенту передав Андрію Парубію листа від Маршалка Сейму Польщі з пропозицією до депутатів Верховної Ради відвідати Польщу з візитами для ознайомлення з роботою Сейму, Сенату і центральних органів виконавчої влади.

Юліана ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

***

Того ж дня із членами делегації Польсько-української групи дружби Сейму і Сенату Республіки Польща на чолі з її головою Міхалом Дворчиком зустрілася заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

О. Сироїд під час зустрічі зазначила, що «важко переоцінити ті зусилля, скільки сьогодні уряд Польщі і парламентарії роблять для підтримки України».

Заступник голови парламенту нагадала про дослідження, яке провела і представила пані Малгожата Госєвська, депутат польського Сейму, щодо злочинів, які вчинили терористи на сході України. «Для мене цей звіт — свідчення людського подвигу, — сказала вона. — Важко переоцінити ту інформацію, що була презентована громадськості». Вона також подякувала польській стороні за підтримку у питанні продовження санкцій по відношенню до Російської Федерації. «Загрози, які стоять перед Україною, мають глобальний вимір і потребують спільних зусиль та скоординованих дій європейської спільноти для захисту безпеки, європейських цінностей і європейського майбутнього», — наголосила вона.

Своєю чергою М. Дворчик зазначив, що вже погоджено перспективний план співпраці України і Польщі у цих питаннях. Зокрема, готується проведення саміту НАТО у Варшаві у червні 2016 року за участю українських колег, буде розширений обмін студентами, готується перейменування вулиць на честь українських та польських героїв, створення спільної комісії парламентів щодо питань безпеки тощо.

Під час розмови також обговорювалися питання щодо звільнення польського громадянина Орлова, який утримується в одеському СІЗО, та щодо оцінки подій на Волині у 1943 році.

Торкаючись питання, пов’язаного зі справою Орлова, заступник голови парламенту зазначила, що це «є питання спроможності держави, це є питання захисту людської гідності». «Тому ми змушені вимагати завершення судового розгляду й ухвалення рішення незалежно від того, яким воно буде», — підкреслила заступник Голови Верховної Ради України.

З української сторони були присутні: народний депутат Борис Тарасюк, народний депутат Сергій Мартиняк, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.