Наприкінці минулого року засобами масової інформації почали ширитися чутки, нібито учасникам АТО дозволили завозити автомобілі з-за кордону за зниженими цінами. Чи відповідає ця інформація дійсності, та які платежі сплачують учасники АТО при розмитненні автомобілів?


Олександр.


м. Київ.


У переліку пільг для учасників бойових дій, визначених у ст. 12 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відсутня можливість розмитнення автомобілів за зниженими ставками. Нині бійці сплачують податки за ввезення машини в Україну на тому ж рівні, що й пересічні українці. Ажіотаж навколо цього питання зумовлений обговоренням законодавчих ініціатив та спробами влади піти назустріч учасникам АТО, намагаючись зробити купівлю авто із-за кордону для цієї категорії громадян доступнішою.


На сьогодні в парламенті зареєстровано декілька законопроектів, спрямованих на здешевлення ввезення автомобілів в Україну. Так, наприклад, законопроектом №2446а пропонується передбачити можливість одноразового ввезення на митну територію України одного транспортного засобу для особистого користування без сплати мита учасниками АТО. Проте скасування десятивідсоткового митного платежу не відіграє значної ролі при формуванні ціни автомобіля, до того ж указаним законопроектом не передбачено внесення змін до Податкового кодексу. Тому акцизний збір (варіюється в залежності від об’єму двигуна) і ПДВ (20%) залишаються, саме вони становлять основну частину платежів при розмитненні. Окрім того, законопроектом визначено, що звільняються від сплати мита лише ті учасники бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції. Юристи зазначають, що таке штучне розділення категорій учасників бойових дій має дискримінаційний характер, адже не зрозуміло, чому законопроект не охоплює афганців, ветеранів Великої Вітчизняної війни та інших учасників бойових дій.


Наприкінці минулого року депутати зареєстрували законопроект №3251, яким пропонується внести зміни до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України та тимчасово, до 31 грудня 2017 року, знизити ставки акцизного збору на транспортні засоби, що завозяться із-за кордону та були у використанні. Мова йде про вживані автомобілі не старше  5—6 років. 12 квітня 2016 року вказаний законопроект був підтриманий депутатами, для набуття ним статусу закону документ потребує повторного розгляду та голосування. Доцільність прийняття цього законопроекту спеціалісти оцінюють по-різному, зокрема основним позитивом є зменшення цін на вживані автомобілі з-за кордону, до негативу відносять, наприклад, можливе падіння обсягів продажу на ринку нових автомобілів.


Окрім того, з метою стимулювання розвитку ринку вживаних автомобілів, 12 квітня 2016 року було прийнято закон про внесення змін до статті 189 Податкового кодексу України. Запропоновані новації спрямовані на запровадження справедливого застосування податку на додану вартість до операцій на ринку вживаних автомобілів. Окрім того, розширюється коло суб’єктів, що можуть залучатися до операцій купівлі-продажу вживаних автомобілів із застосуванням спеціального правила визначення бази оподаткування.


Отже, на сьогодні в чинному законодавстві не передбачено можливості платежів для учасників АТО при розмитненні автомобіля за зниженими ставками. Депутатські ініціативи залишаються поки що на рівні законопроектів.